Popfestivals Hemelvaartsweekend

Op en rond Hemelvaartsdag, dit jaar op donderdag 29 mei, vinden altijd een groot aantal popfestivals plaats (2015: klik hier). Veel van die festivals zijn niet zo massaal en spraakmakend als grote jongens als Pinkpop tijdens Pinksteren, maar hoeven zich met vaak verrassende line-ups zeker geen Kleinduimje te voelen. Veel kleinere festivals zijn delicatessen voor fijnproevers. Daarnaast zijn er een behoorlijk aantal festivals ook nog eens helemaal gratis. In Drenthe en Overijssel kan wateroverlast een grote stoorzender worden. Hemelvaartsdag zal wat het weer betreft tegenvallen, de dagen daarna wordt het zonnig en droog. De festivals op een rij:

Één dag (Hemelvaartsdag 29 mei):

Dancetour: staat deze dag van 13.00 tot 21.30 uur in de Parkwijk in Lelystad, de toegang is gratis.

Dauwpop: misschien wel het bekendste (niet gratis) popfestival op Hemelvaartsdag. In de bossen bij Hellendoorn vindt de 20e editie plaats, met camping.

Emporium, The Matrixx in Wijchen (bij Nijmegen, zaterdag 31 mei).

Fortharock: het Goffertpark in Nijmegen is zaterdag 31 mei van 11 tot 23 uur het domein van dit (niet gratis) hard-rockfestival.

Good Heavens FestivalRecreatieterrein het Hulsbeek in Oldenzaal opent iedere Hemelvaartsdag de poorten voor dit jaarlijks terugkerende festival, een samenwerking tussen de gemeente Oldenzaal, regio Twente en Stichting Good heavens! De toegang is eigenlijk gratis, maar ‘om controle en veiligheid te kunnen garanderen’, moet iedereen 2 euro betalen. In ruil daarvoor krijgt de bezoeker één consumptiepunt ter waarde van dat bedrag om op het terrein te besteden.

Graauwrock: op het terrein van voetbalvereniging Graauw in de buurt van Hulst (Zeeuw-Vlaanderen) staat iedere Hemelvaartsavond van 18 tot 01 uur het gratis rockfestival. In het verleden traden hier niet de minste rockers op, zoals Golden Earring, Normaal, De Dijk, Clouseau en Guus Meeuwis. Dit jaar komt onder meer de Britse folkrockband The Levellers.

Green Vibrations Festival: het Carrillonveld van de Universiteit Twente in Enschede is van 14 tot 24 uur het domein van de 13e editie van dit (niet gratis) muziek- en dance event met meerdere podia en een afterparty.

Hemelgames: in Rossum, net boven Oldenzaal, staat de vierde editie van dit (niet gratis) dagfestival met sport, spel en muziek.

Hemels Festival: voor de vierde keer is het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden van 16 tot 23 uur het domein van dit dance event. Voor 17 uur kost de toegang 5 euro, daarna 10 euro.

Hemeltjelief Festivalhe tNDSM-terrein in Amsterdam-Noord is van 11 tot 23 uur het decor van de zesde editie van dit festival voor de hele familie, met daarna tot 04 een afterparty.

Klomppop: in het Zeeuwse Ovezande (tussen Goes en Borssele) vindt de 34e editie plaats van het (niet gratis) popfestival met drie podia, van 11 tot 01 uur.

Urpop: een gratis popfestival in Urmond, bij het Limburgse Stein, van 11.30 tot 20.30 uur.

Wâldpophet Friese Burgum, ten oosten van Leeuwarden, biedt net als voorgaande jaren het (niet gratis) popfestival op sportpark Koningsland, van 14.30 tot 22 uur.

Meerdere dagen:

Brapopwoensdag 28 en donderdag 29 mei is het Zuiderpark in Apeldoorn vindt de 5e editie van het gratis festival plaats. Woensdagavond is er een avondbraderie en is het de Nederlandstalige avond (18-23 uur). Donderdag is er van 11 tot 18 uur braderie en een popfestival.

Hoogte Festival (H80): donderdag 29 mei tot en met zondag 1 juni is er vier middagen en avonden muziek en theater in een van de mooiste stadsparken van Arnhem, ‘De Bult’  in ‘De Geitenkamp’.

Intens Festival: vrijdag 30 en zaterdag 31 mei staat dit festival (met camping) in Oisterwijk.

Jannarokwoensdag 28 en donderdag 29 mei staat in het Overijsselse Diepenheim (ten zuiden van Goor) voor de 18e keer het gratis Hemelvaartsfestival met 18 bands op 3 podia en een randprogramma met kunst en cultuur.

Oerrockvijftien jaar geleden organiseerden zeven dorpsjongens in het Friese Ureterp (ten oosten van Drachten) een feest, ‘omdat daar nooit wat te beleven viel’: het begin van Oerrock, dat uitgroeide tot een festival dat in heel Nederland bekend is. Dit jaar vindt het plaats van donderdag 29 tot en met zaterdag 31 mei. Op Hemelvaartsdag gaat de tent om 16.00 uur open, vrijdag om 17.30 uur (gratis entree) en zaterdag om 19.00 uur. Donderdag is het eigenlijke Oerrock festival, met toppers als Racoon, Go Back to the Zoo en Miss Montreal, vrijdag Vrienden van Oerrock Live en zaterdag Oerrock Tribute To, met  onder andere Killer Queens UK en The Stones UK.

Ruhr Reggae Summer Festival Dortmund (Duitsland, 30/5-1/6).

Lees ook:Popfestivals tijdens en na Hemelvaartsdag
Lees ook:Popfestivals tijdens het Hemelvaartsweekend 2015
Lees ook:Oerrock Festival Ureterp
Lees ook:Stoomdagen op Landgoed Nienoord in Leek
Lees ook:Dauwpop 2013 in Hellendoorn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>