Goede vrijdag: Maan opent Kaasmarkt 2016 Alkmaar

IMG_20160602_125046Goede vrijdag 25 maart (vlak voor pasen) opent de winnares van The Voice of Holland, Maan, de kaasmarkt van Alkmaar op op het Waagplein. De zangeres Maan woont in het naburige Bergen. Voor de opening wordt ze samen met kaasdragers en anderen die met de kaasmarkt te maken hebben, ontvangen in de raadzaal van het Stadhuis aan de Langestraat. Daarna gaat het gezelschap in optocht naar het Waagplein. Klokslag 10.00 uur luidt Maan de bel, het teken dat het kaasmarktseizoen is begonnen. Tot en met 30 september is de kaasmarkt iedere vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur.

Zie ook: Kaasmarkt Edam

Wie Alkmaar zegt, zegt ‘kaas’. Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als kaasstad. Ieder jaar komen duizenden bezoekers van heinde en ver speciaal naar Alkmaar om een plein vol kaas en kaasdragers te zien. In het Hollands Kaasmuseum in het Waaggebouw laat alle verdere ins & outs te zien. De kaasmarkt staat sinds 1593 op het Waagplein. In 1365 had Alkmaar al een kaasweegschaal, maar 1622 geldt als eerste kaasmarktjaar. Toen werd het Kaasdragersgilde opgericht: vier groepen (‘vemen’) van ieder zeven kaasdrager, elk met een ‘kaasvader’ aan het hoofd. Dit gilde verzorgt het transport en het wegen van de kaas. Voor de markt worden de kazen vanuit vrachtauto’s in lange rijen op het plein gezet. Na het luiden van de aanvangsbel om 10.00 uur dragen de kaasdragers de berries met kazen naar de weegschalen. Sinds 1939 is Alkmaar niet de enige stad in Nederland met een kaasmarkt, maar wel waar kaas nog op traditionele manier wordt verhandeld.

Lees ook:Opening Kaasmarkt van Alkmaar 2015
Lees ook:Opening Kaasmarkt Alkmaar 2014
Lees ook:Opening Kaasmarkt Alkmaar
Lees ook:Opening kaasmarktseizoen Alkmaar
Lees ook:Louis van Gaal opent kaasmarktseizoen Alkmaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>