Louis van Gaal opent kaasmarktseizoen Alkmaar

Vrijdag 3 april 2009 opende Louis van Gaal, trainer van de succesvolle Alkmaarse voetbalclub AZ, het kaasmarktseizoen 2009 in Alkmaar (2013: klik hier). Hij deed dat met het luiden van de bel. De kaasmarkt van Alkmaar is een traditie sinds 1593. In 1365 had Alkmaar al een kaasweegschaal, maar 1622 wordt officieel beschouwd als eerste kaasmarktjaar. In dat jaar werd het Kaasdragersgilde opgericht. Dat gilde bestaat uit vier groepen (‘vemen’) van ieder zeven kaasdrager. Aan het hoofd van de vier vemen staat de ‘kaasvader’: de opzichter. Het Kaasdragersgilde verzorgt het transport en het wegen van de kaas tijdens de kaasmarkt.

 

Voor de markt worden de kazen vanuit vrachtauto’s in lange rijen op het plein gezet. Na het luiden van de aanvangsbel om 10 uur dragen de kaasdragers de berries met kazen naar de weegschalen. Sinds 1939 is Alkmaar de enige stad in Nederland waar de kaas nog op traditionele manier op een kaasmarkt wordt verhandeld. Het Waagplein is al een aantal keren vergroot; in 1901 voor de laatste keer. Tegenwoordig is het plein maar net groot genoeg voor alle toeristen; jaarlijks bezoeken zo’n honderdduizend mensen het gratis evenement. De kaasmarkt van Alkmaar wordt iedere vrijdag van 10.00 tot 12.30 uur gehouden van 3 april tot en met 4 september op het Waagplein.

Lees ook:Karin Bloemen opent kaasmarktseizoen Alkmaar
Lees ook:Opening Kaasmarkt Alkmaar
Lees ook:Opening kaasmarktseizoen Alkmaar
Lees ook:Opening Kaasmarkt Alkmaar 2014
Lees ook:Opening Kaasmarkt van Alkmaar 2015

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Louis van Gaal opent kaasmarktseizoen Alkmaar

  1. Pingback: Vitesse verpest feestje Alkmaar | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>