Opening Kaasmarkt Alkmaar

Vrijdag 6 april 2012 (Goede Vrijdag) opent het kaasmarktseizoen 2012 op het Waagplein van Alkmaar (2013: klik hier). Traditiegetrouw gebeurt dat met het luiden van de bel. Dit jaar opent de burgemeester van Graft-De Rijp het seizoen klokslag 10 uur, samen met wethouders en gemeenteraadsleden van de buurgemeente. Op 15 maart besloten zij unaniem te willen fuseren met de gemeente Alkmaar. Op deze dag smeert Elhorst Eten & Drinken op De Laat een broodje kaas, dat met 48 meter het grootste broodje kaas van Nederland wordt. Het gevaarte wordt in porties gesneden en aan het publiek verkocht; de opbrengst gaat naar het Jeugdsportfonds Alkmaar.

 

Duizenden bezoekers van over de hele wereld komen er ieder jaar speciaal voor naar Alkmaar om een plein vol kaas en kaasdragers te zien: tot begin september iedere vrijdagochtend op het Waagplein. Sinds 1593 wordt de kaasmarkt op het Waagplein gehouden. In 1365 had Alkmaar al een kaasweegschaal, maar 1622 wordt officieel beschouwd als eerste kaasmarktjaar. In dat jaar werd het Kaasdragersgilde opgericht: vier groepen (‘vemen’) van ieder zeven kaasdrager, elk met een ‘kaasvader’ aan het hoofd. Het Kaasdragersgilde verzorgt het transport en het wegen van de kaas. Voor de markt worden de kazen vanuit vrachtauto’s in lange rijen op het plein gezet. Na het luiden van de aanvangsbel om 10 uur dragen de kaasdragers de berries met kazen naar de weegschalen. Sinds 1939 is Alkmaar de enige stad in Nederland waar kaas nog op traditionele manier op een kaasmarkt wordt verhandeld.

Lees ook:Opening Kaasmarkt Alkmaar 2014
Lees ook:Opening Kaasmarkt van Alkmaar 2015
Lees ook:Opening kaasmarktseizoen Alkmaar
Lees ook:Goede vrijdag: Maan opent Kaasmarkt 2016 Alkmaar
Lees ook:Louis van Gaal opent kaasmarktseizoen Alkmaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>