Maria Lichtmis

Dinsdag 2 februari 2010 is het Maria Lichtmis (of Lichtmis), een christelijke feestdag waarop de presentatie van Christus in de tempel wordt herdacht. Volgens de Joodse wetten moest  iedere moeder  veertig dagen na de geboorte van haar kind een lam of twee duiven te offeren.  Maria deed dat  veertig dagen na de geboorte van Jezus: Maria Lichtmis is de laatste  feestdag waarvan de datum verbonden is aan die van kerstmis. In Orthodoxe kerken wordt Maria Lichtmis volgens de door hen gebruikte Juliaanse kalender op 15 februari gevierd.

 

De oude Kelten vierden Imbolc: een festival halverwege de winter, met de lente alvast in het vizier. Het woord betekent zoiets als ‘in de buik of ‘in de melk’ en heeft te maken met de geboorte of het zogen van lentelammeren: als teken van nieuw leven middenin de winter.Het gebruik van kaarsen benadrukte dat de dagen weer gingen lengen: die werden gewijd en er wrden kaarsenprocessies gehouden voor de mis: vandaar de naam Lichtmis. Traditiegetrouw worden op deze dag pannenkoeken gegeten. Het gezegde ‘Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm’ slaat hierop, al heeft ‘pannetje’ in oud Nederlands taalgebruik een dubbele betekenis.

Maria Lichtmis werd tot zeker in de 17e eeuw ook wel Vrouwendag of Lieve Vrouwendag genoemd (Maria, Onze Lieve Vrouwe). Vanaf de 15e eeuw werden in Amsterdam de burgemeesters op Vrouwendag gekozen. Op die dag was de vrouw belangrijk en mocht zij een man kiezen. In 1887 schreef Pieter Louwerse het gedicht ‘Vrouwendag’, waarin moeder op die dag de baas is. Tuinders beginnen op deze dag altijd met het voorbereidende werk voor de moestuin.

Lees ook:Maria Lichtmis 2011
Lees ook:Maria Lichtmis of Vrouwendag
Lees ook:Maria Hemelvaart 2011
Lees ook:Maria Ommegang 2011 Bergen op Zoom
Lees ook:Maria Ommegang Bergen op Zoom 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>