Maria Ommegang 2011 Bergen op Zoom

De laatste zondag in juni trekt ieder jaar een religieuze stoet door de straten van Bergen op Zoom: Maria Ommegang (2015: klik hier), een kleurrijke en devote dankstoet die de geschiedenis van Maria uitbeeldt. Circa 900 deelnemers vormen al predikend, dansend en musicerend een lange processie, met kleurrijke kostuums en versierde wagens. Zondag 26 juni 2011 vertrekt om 15.00 uur de 67e Ommegang vanuit het Markiezenhof door de oude straatjes van de binnenstad. De Ommegang bestaat uit vijf delen die betrekking hebben op de Maagd Maria en de geboorte van haar zoon Jezus Christus: Opening, Historie, Oude testament, Nieuwe Testament en Bidtocht.

Volgens een legende werd rond 1400 op de schorren van de Schelde een koningscrucifix gevonden. Dat werd in optocht de toenmalige stad binnengedragen en vanaf die tijd was er jaarlijks een ommegang, die uitgroeide tot een waar volksfeest. De tocht groeide uit met taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament, maar ook werd een aangekleed beeld van Maria meegedragen. In 1572 werd de Ommegang verboden. In 1942 riep de kapelaan van de Heilige Maagd Kerk op om een jaarlijkse Ommegang te organiseren als de stad behoed zou blijven voor oorlogsvernielingen. Op 15 augustus 1945 trok de eerste Ommegang door de straten van Bergen op Zoom. In de loop der jaren is de processie meerdere malen aangepast tot de huidige vorm.

Lees ook:Maria Ommegang Bergen op Zoom 2010
Lees ook:Maria Ommegang 2015 in Bergen op Zoom
Lees ook:Maria Ommegang Bergen op Zoom: dankstoet ter ere van Maria
Lees ook:Maria Ommegang Bergen op Zoom
Lees ook:Zondag 26 juni: Sint Jansprocessie Laren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>