Hedwigepolder onder water zetten ‘onvermijdelijk’

De Hedwigepolder wordt ontpolderd: dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. ‘Een onvermijdelijke keuze’, zei premier Balkenende, die zei dat het kabinet de gevoelens in Zeeland over dijken  doorsteken kent. Donderdag-avond  hield de Kamer een spoeddebat over de kwestie, met een groot aantal Zeeuwen op de publieke tribune. Het onder water zetten van goede landbouwgrond in de Hedwigepolder moet natuur compenseren die beschadigd raakt als de Westerschelde wordt uitgebaggerd. Nederland maakte in 2005 een afspraak met Vlaanderen om de vaargeul naar Antwerpen uit te diepen. Ontpolderen is de beste oplossing, vinden  een commissie onder leiding van Ed Nijpels én een consortium onder aanvoering van de Grontmij. De oppositie is woest en nam het CDA onder vuur. Het was nota bene de CDA’er Ad Koppejan die lange tijd het verzet in de Kamer tegen onder water zetten aanvoerde.

Nadat het kabinet in oktober stelde dat er geen alternatieven zijn, staakte het CDA zijn verzet: ‘Al het mogelijke is gedaan’, aldus Atma, die tijdens het spoeddebat het partijstandpunt verdedigde. Koppejan was niet aanwezig; D66’er Boris van der Ham vond dat hij ‘de Zeeuwen maanden voor het lapje heeft gehouden.’ Polders onder water zetten ligt in Zeeland nog altijd erg gevoelig, met de watersnoodramp van 1953 in het geheugen. Minister Verburg van landbouw zei dat drie van de vier milieuorganisaties hun bezwaren tegen de verdieping van de Westerschelde hebben ingetrokken: ‘Alleen de Vogelbescherming is nog niet zo ver’, zei ze. Verburg probeert ook die organisatie overstag te halen en zei dat binnen twee jaar de dijken van de Hedwigepolder kunnen worden doorgestoken.

Lees ook:Hedwigepolder houdt gemoederen bezig
Lees ook:Hedwigepolder definitief onder water
Lees ook:Ontpolderen, het Zeeuwse dilemma
Lees ook:Week van de Geschiedenis 2010
Lees ook:Oosterschelde en Westerschelde: van dijkversterking naar dijkbeleving

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Hedwigepolder onder water zetten ‘onvermijdelijk’

  1. peter moes

    de hedwigepolder houd mij erg bezig en vraag mij af wat er gebeurd met de kleine zoogdiertjes die er ongetwijfeld wonen, zoals diverse muizen soorten en mollen.Worden deze diertjes opgeoffert ? Zijn er beschermde soortjes in deze polder ?

      /   Reply  / 
    1. Erik Feenstra Auteur

      Misschien weet een instantie als Milieudefensie of Natuurmonumenten hier antwoord op?

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>