Hedwigepolder definitief onder water

260px-LocatieZeeuwsVlaanderenDe Hedwigepolder mag definitief onder water worden gezet. De polder ligt in Zeeuws-Vlaanderen, bij de Belgische grens onder de rook van Antwerpen. De Raad van State heeft bezwaren ertegen afgewezen. Tegen die uitspraak is geen beroep meer mogelijk. Nederland had in een verdrag met Vlaanderen beloofd de Hedwigepolder onder water te zetten, als compensatie voor de verdieping van de Westerschelde.

Na aankoop door de Staat kan het gebied worden ontwikkeld voor de aanleg van 295 hectare nieuwe getijdennatuur. De Raad van State meent dat de Westerschelde meer ruimte krijgt als de polder onder water staat en verwacht dat er getijdenstromen ontstaan. Bij vloed stroomt het gebied onder water, bij eb vloeit het water weer terug. Daardoor kunnen slikken en schorren ontstaan, waarop zeldzame planten kunnen leven die bij de oorspronkelijke zoet-zoute natuur van de Westerschelde behoren. Dat is de verwachting, maar tegenstanders betwijfelen of er getijdennatuur zal ontstaan. Na een jarenlange discussie besloot het kabinet in 2012 tot ontpoldering. Daartegen waren veel bezwaren, onder andere van de eigenaar van de polder.

Lees ook:Hedwigepolder houdt gemoederen bezig
Lees ook:Hedwigepolder onder water zetten ‘onvermijdelijk’
Lees ook:Polder Haastrecht loopt vol water
Lees ook:Omstreden rijksweg A16 Rotterdam komt er
Lees ook:Lelystad Airport mag uitbreiden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>