Olympische Spelen, China en Tibet: protest groeit

Ticket for TibetDat was smullen, gisteravond bij Pauw & Witteman: Erica Terpstra en Erik van Muiswinkel vlogen mekaar in de haren over China en de Olympische Spelen. De cabaretier maakt zich al een tijd sterk voor een boycot van de Spelen en componeerde het protestlied ‘NieNaChina’. Volgens hem is China een fout land dat de Spelen nooit in huis had mogen krijgen. Ex-Olympisch zwemster en voorzitter van het NOC*NSF Terpstra kwam net uit dat land. Zij vindt het te makkelijk de sporters op te zadelen met een politieke discussie; atleten zijn geen politieke instrumenten.

Terpstra was zoals altijd overdreven positief: ‘Wat ben jij toch cynisch’, beet ze Van Muiswinkel toe. Het mondde uit in een ouderwets gevecht tussen links en rechts. Ondertussen lijken steeds meer Nederlanders niet ongevoelig voor wat er gebeurt. De benefietsingle, die artiesten opnamen, die zondag 20 april op het ‘Ticket for Tibet’ Festival in Amsterdam staan, wordt inmiddels zó massaal gedownload, dat het misschien aangeeft dat meer Nederlanders tegen onze aanwezigheid op de Spelen zijn. Het nummer ‘Als je ooit nog eens terug kan’ staat vanuit het niets op nummer 1 in de single top-100. Op het ‘Ticket for Tibet’ festival treden artiesten op als Wende Snijders en groepen als Blóf en Racoon.

Lees ook:Moeten sporters de Olympische Spelen boycotten?
Lees ook:Ticket for Tibet: Nederlandse topbands
Lees ook:Dalai Lama in Sportpaleis Ahoy
Lees ook:Sportfilmfestival Den Bosch
Lees ook:Pinkpop 2008, nieuwtjes

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Olympische Spelen, China en Tibet: protest groeit

  1. Tony Leong

    Elke cultuur is anders, de beleving en instelling van mensen uit die cultuur kan daarom verschillen. Men moet onderscheid maken tussen modernisering en verwestersing en daardoor de mogelijkheid van alternatieve ontwikkelingstrajecten openlaten. De Westerse waarden zijn in mijn visie niet universeel, maar Westers: ‘What universalism is for the West, is imperialism for the rest.’

      /   Reply  / 
  2. Krishna Dixit

    1000zenden woningen werden neergehaald bij het aanleg van de gebouwen voor de Olympische Spelen in China. Er zijn Chinezen zonder woning en leven op straat of zitten nu in de Cel wegens het protest die ze lieten horen. 40+ sporters zijn uitgesloten vanwege hun andere gedachten dan die van de Partij. Dus men kan zelfs het IOC beschuldigen van meewerken aan het schenden van mensenrechten.
    Het morele gelijk is hier niet te halen als het gaat om respect voor mensenrechten door de Staten; ook Nederland heeft genoeg boter op zijn hoofd.
    En in die zin is het toch boeiend dat er ondernemers zijn in Nederland die zich druk maken over de autoritair geleide SP en en masse naar China gaan en dan vinden dat je rekening moeten houden met de culturele verschillen: Cultureel relativisme als gelegenheidsargument. Maar het gaat uiteindelijk om maar één zaak: zelfbeschikkingsrecht, waar dan ook en met welke middelen dan ook.

      /   Reply  / 
  3. erik feenstra

    Voor mij is de lol er vanaf met die Spelen.
    Ik was altijd gek op het Olympische gebeuren, maar of ik dit keer óók zo gretig ga kijken? Ik ben nu al bang voor de openingsceremonie; dat gaat geheid een massale hymne op het Chinese ‘staatswonder’ worden … Schrale troost: door het tijdverschil is live meekijken tóch al bijna niet te doen.

      /   Reply  / 
  4. Pingback: Pinkpop 2008, nieuwtjes | Eropuit

  5. Pingback: Haarlemse Honkbalweek | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>