Tweede Kerstavond: code geel in noorden – windstoten en hoogwater

Tweede Kerstdag eindigt onstuimig: in het IMG_20160516_161545noorden van het land krijgt te maken met harde windstoten en flinke buien. Mogelijk is er zelfs even sprake vaneen westerstorm. Het KNMI geeft voor maandavond code geel af in de provincies Noord-Holland, Friesland en Groningen maandagavond code geel. Weerplaza raadt iedereen aan de kerstversiering in de tuin goed vast te zetten. 

Er kunnen windstoten voorkomen tot 90 km/uur, in het waddengebied tot 110 km/uur. Later op de avond neemt de wind af en verdwijnen de harde windstoten, maar de harde wind zal naar verwachting pas in de loop van de nacht afnemen. Op verschillende plekken langs de kust worden maatregelen genomen. De veerdiensten naar Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog worden aangepast, in Delfzijl gaan de coupures (afsluitingen van dijkdoorgangen) dicht: rond 22.00 uur wordt een waterstand van 3.90 meter boven NAP verwacht, tegen 1.50 meter normaal. De zeesluis in het Eemskanaal gaat dicht, waterschappen en havens nemen maatregelen, kades moeten mogelijk worden ontruimd en er kan dijkbewaking worden ingesteld.

Lees ook:Zuidwesterstorm op tweede paasdag: code geel voor heel Nederland
Lees ook:Dinsdag westerstorm in kustgebieden
Lees ook:Wintertijd begint met hondenweer
Lees ook:Carnaval 2017 start met veel regen en wind
Lees ook:Noord-Nederland strijdt tegen hoogwater

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>