Dag van de Bouw 2015

nederland19[1]Zaterdag 13 juni vindt de tiende editie plaats van de Dag van de Bouw (2016: klik hier). Zo’n 175 kleine en grote bouwprojecten in het hele land zijn van 10.00 tot 16.00 uur te bekijken (lijst: klik hier). Bouwend Nederland en andere bouwbedrijven geven iedereen op deze dag de gelegenheid om achter de bouwhekken te komen kijken, die normaal gesproken gesloten zijn. De toegang is gratis en jong en oud kan er terecht. Vorig jaar trok de open dag 125.000 bezoekers op meer dan 175 locaties.

Zie ook: Werelderfgoedweekend

Boven de ingang van opengestelde bouwprojecten lokken vlaggen en spandoeken het publiek. Zelf zag ik onder meer hoe de bouw verliep van het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en Scheepvaartmuseum. De gebouwen waren compleet gestript en het leek wel ‘of het nooit meer goed zou komen’. Toen ze als Feniks uit de as verrezen, ‘leek een wonder geschied’. Ook bouwputten van de Noord/Zuidlijn waren jarenlang het bekijken waard. Boven de grond heb je er geen idee van hoe immens de ruimte eronder is. Dit jaar is alleen het station bij de RAI open, maar daarvoor moest je van tevoren reserveren.

In Maastricht is de bouw van de tunnel voor de A2 spectaculair om te zien. In Den Haag springen de vernieuwing van het Wijnhavenkwartier en de bouw van de Hoge Raad der Nederlanden in het oog, in Rotterdam nieuwbouw van het Erasmus Medisch Centrum en de Nieuwe Admiraliteit en in Amsterdam de A’dam Toren. Andere interessante projecten:de verlenging van de A4 tussen Delft en Schiedam, centrumplan Leidsche Rijn, nieuwbouw Hoog Catharijne en stationsgebied Utrecht, de OV-terminal Arnhem, Waterfront Harderwijk, station Eindhoven, de Centrale As in Friesland, Thialf Heerenveen en de uitbreiding van de A1/A6 Schiphol-Amsterdam-Almere, op dit moment het grootste bouwproject van Nederland.

Lees ook:Bouwend Nederland nodigt uit: zaterdag 4 juni Dag van de Bouw
Lees ook:Dag van de Bouw 2013
Lees ook:Zaterdag 20 mei: 11e editie Dag van de Bouw
Lees ook:Premier Rutte opent Dag van de Bouw
Lees ook:Dag van de Bouw 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>