Kersttoespraak koning: ‘Onze gezamenlijke trots is onze vrije en open manier van leven’

IMG_20160516_111147‘Europa wordt geconfronteerd met een van de grootste uitdagingen van de afgelopen decennia. Grote groepen mensen zijn door terreur en geweld op drift geraakt. Veel mensen in Nederland maken zich zorgen over hun toekomst in een wereld waarvoor we ons niet kunnen afsluiten.’ Dat was het begin van de kersttoespraak van koning Willem-Alexander, op eerste kerstdag om 13.00 uur voor radio en televisie.

‘Vrijheid is vanaf het prille begin wezenlijk geweest voor Nederland. Wat hebben we gedaan met de vrijheid die door de eeuwen heen is bevochten? Onze rechtsstaat is een van de sterkste ter wereld. Miljoenen burgers zetten zich belangeloos in voor anderen.’ De koning vindt dat we onze eigen manier van leven moeten beschermen: ‘leven in een staat waar niet alleen de hardste stem gehoord wordt. Sommigen voelen zich in de steek gelaten en niet gehoord, maar Nederland is een land om je thuis te voelen. Toch zijn er soms gebeurtenissen waar we ons geen raad mee weten. We hoeven onze angst niet te weg te stoppen maar ons er ook niet door laten beheersen.

Onze gezamenlijke trots is onze vrije en open manier van leven waaraan iedereen op voet van gelijkwaardigheid mee kan doen. Iets waaraan we voortdurend moeten werken: samen een weg vinden in een turbulente tijd en samen laten zien wat we in een vrijgevochten land als deze waard zijn. De koning: ‘Vrijheid is een roeping’, zei apostel Paulus.’ Hij eindigde met te zeggen alle vertrouwen te hebben in onze democratie en onze rechtsstaat.

Lees ook:Paus waarschuwt vrijpostig Nederland
Lees ook:Geboorte przewalskipaard in natuurpark Lelystad
Lees ook:A Beautiful Planet met André Kuipers in Omniversum
Lees ook:Programma bezoek koning aan Tilburg op Koningsdag bekend
Lees ook:Koningspaar en premier bij uitreiking Four Freedoms Awards in Middelburg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>