Eerste editie Wildlife Film Festival in Rotterdam

IMG_20160918_160028Bij een wereldstad als Rotterdam zullen weinig mensen aan natuurschoon denken. Daar komt dit jaar verandering in, want van 29 oktober tot en met 1 november vindt in de Maasstad het eerste Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) plaats (2016: klik hier). Vier dagen lang vertoont bioscoop Cinerama de beste natuurfilms en -documentaires uit binnen- en buitenland. Daarnaast zijn er lezingen, Q&A’s met filmmakers, fotopresentaties en is er een bijzonder kinderprogramma. Doel van het festival is het creëren van bewustwording voor natuur. Bijzonder is onder meer de unieke vertoning van The making of ‘Holland – Natuur in de Delta’, het vervolg op ‘Nieuwe Wildernis‘ (bron: persbericht).

Zie ook: Nederlandse natuur klimt voorzichtig uit het dal

Natuurdocumentaires (zoals ‘Once Upon a Forest‘) zijn zelden op het witte doek te zien en slechts af en toe op televisie. Het Wildlife Film Festival Rotterdam wil daar verandering in brengen en hoopt daarmee meer bewustzijn creëren voor natuur en dieren. Een belangrijke premièrefilm van WFFR is ‘De IJsvogel’, van regisseur Cees van Kempen. Het kleurrijke vogeltje werd lang niet meer gesignaleerd in Nederland maar is nu weer volop aanwezig. Een cameraploeg volgde een jaar lang een ijsvogel en wist daarbij bijzondere beelden vast te leggen, waaronder unieke beelden gefilmd vanuit het nest van het dier.

Ook terug van weggeweest de wolf. Het samenwerkingsverband tussen een aantal natuurorganisaties wil Nederland voorbereiden op zijn terugkeer en geeft tijdens het WFFR een lezing, gevolgd door een Duitse documentaire over het leven van de wolf. Een topfilm op het programma is het bekende ‘Earthflight’ van de BBC. In opdracht van National Geographic sliep fotograaf Jasper Doest vijf weken lang op het onbewoonde eiland Rottumeroog en schoot daar prachtige beelden, die worden gepresenteerd op het festival.

Het WFFR ontving maar liefst 170 inzendingen vanuit de hele wereld. Een selectiecommissie koos daaruit 35 films die kans maken op een award. Te verdelen zijn de publieksprijzen voor professionele en non-professionele natuurdocumentaires, de prijs voor beste professionele documentaire, een prijs voor beste non-professionele natuurdocumentaire en de hoofdprijs: de Awareness Award. Daarnaast worden prijzen vergeven binnen het kinderprogramma, waarvoor kinderen natuurfilmpjes maakten onder begeleiding van professionals. WFFR is een privaat initiatief van vrijwilligers en is geboren vanuit een passie voor dieren, natuur en films. Het festival is organisatorisch ondergebracht in een stichting zonder winstoogmerk en werkt samen met o.a. Natuurmonumenten, FSC Nederland, Provincie Zuid-Holland en de ASN Bank.

Lees ook:Landelijke wedstrijd natuurfilmen voor jongeren
Lees ook:Wildlife Film Festival Rotterdam: donderdag 27 t/m zondag 30 oktober
Lees ook:Winnaars IDFA 2011 bekend
Lees ook:Arnhem World Statues Festival
Lees ook:Axis Festival 2011 Assen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>