Grand Départ Tour de France in Utrecht

IMG_20160604_173820Deze week kleurt Utrecht geel: de Tour de France start in de Domstad. Het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld begint met de Grand Départ; de feestelijke start van de Franse wielerronde. Donderdag is de ploegenpresentatie in Park Lepelenburg, vrijdag de bonte parade La Carevana d’Utrecht en zaterdag 4 juli start om 14.00 uur de Gand Départ: een individuele tijdrit van 13,8 kilometer door de stad. Zondag vertrekt de tweede etappe om 13.45 uur en voert van Utrecht naar de Neeltje Jans.

Op beide dagen vertrekt de reclamecaravaan twee uur voor het peloton. Het spant er nog even om op de politie inderdaad de geplande acties doorzet, die de start danig kunnen verstoren: iets dat menig wielerfan niet bepaald als publieksvriendelijker zal zien. De Domstad verwacht zo’n 350.000 bezoekers. Het wordt heet, dus water drinken en smeren zijn geen overbodige luxe!

Naast kijken naar voorbijrazende wielrenners is er veel meer te doen. In het oude postkantoor aan de Neude staat Kermis Velodroom, ‘een belevingswereld voor fans van het cyclisme’. Het gebouw is ook het vertrekpunt van fietsritten door de stad met (oud)wielrenners en schrijvers en er wordt live radio en tv gemaakt. Winkelcentrum Hoog-Catharijne heet deze week Mont Catherine, met Franse markt, straatartiesten en ander vertier.

Donderdagavond varen de renners van het Spoorwegmuseum over de Maliesingel naar park Lepelenburg, voor de ploegenpresentatie. Langs het parcours hebben kunstenaars mega muurschilderingen gemaakt: Tour des Arts. Vrijdag- en zaterdagavond is er het gratis muziekfestival Tournée de la Musique op de Neude, het Domplein en het Janskerkhof. Kraftwerk geeft in TivoliVredenburg drie multimediale concerten. De Proloog op zaterdag start bij de Jaarbeurs, de tweede etappe op zondag bij stadion Galgenwaard. Wielerfanaten kunnen deze etappe van Utrecht naar de Neeltje Jans fietsen tijdens de Toertocht op 8 augustus en 5 september.

Lees ook:Komend weekend overvolle wegen verwacht
Lees ook:Oranjeleeuwinnen Europees kampioen: maandag huldiging in Utrecht
Lees ook:Tweede etappe Tour de France Utrecht – Neeltje Jans: de route
Lees ook:Mochten de oranjevrouwen de finale van het EK winnen, dan volgt de huldiging in Utrecht
Lees ook:Proloog Tour de France Utrecht: de route

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>