Vijftigjarig jubileum Amsterdam Gold Race

Zondag 19 april beleeft Zuid-Limburg het 50-jarig jubileum van de Amstel Gold Race, dé jaarlijkse wielerklassieker van Nederland. Sinds 2011 maakt de wedstrijd deel uit van de UCI World Tour. De Nederlander Jan Raas won vijf keer, een record: in zijn tijd sprak men van de Amstel Gold Raas. Het parcours loopt over één van de weinige heuvellandschappen in ons land waarop een grote wielerwegwedstrijd mogelijk is. De route slingert door het landschap en telt tientallen kleine klimmetjes.

Zie ook: Tentoonstelling Tour de France in Utrecht

De wedstrijd start om 10.15 uur op de Grote Markt in Maastricht en eindigt rond 16.36 uur in Valkenburg. De dag ervoor vindt de toerversie plaats. Elk jaar komen honderdduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland naar de race vanwege het sterke deelnemersveld. Het parcours is 251 kilometer langen telt 33 beklimmingen. De race wordt live uitgezonden op Nederland 1.

Twee jaar geleden werd de finish verlegd van de kop van de Cauberg in Valkenburg naar 1,8 kilometer voorbij de top, op precies dezelfde plek als waar het WK wielrennen 2012 eindigde. Voor de renners betekent dat na de klim van 800 meter met een stijgingspercentage van 12 procent nog een eindspurt van 1,2 kilometer naar de finish. Traditioneel vindt de dag ervoor vanuit Valkenburg de Amstel Gold Tour plaats.

Het ingewikkelde parcours en de finish op de korte maar steile klim net buiten Valkenburg zorgen voor de nodige sensatie. Biermerk Amstel is de oudste wielersponsor van ons land; al in 1947 prijkte de naam ‘Amstel’ op shirtjes van wielrenners tijdens de Zes Provinciënrit, een wieler-tweedaagse en voorloper van de Ronde van Nederland (vanaf 1948) van Maastricht via Amsterdam naar Heerlen. In 1966 vond de eerste Amstel Gold Race plaats.

Lees ook:Amstel Gold Race 2015
Lees ook:Amstel Gold Race 2014
Lees ook:Zondag 17 april: Amstel Gold Race 2016
Lees ook:Amstel Gold Race 2010
Lees ook:Zondag 16 april: Amstel Gold Race 2017

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>