Vrijdag eerste warme dag: eindelijk echt lente!

Vandaag schiet het kwik al omhoog, maar vrijdag 10 april wordt de eerste echt mooie lentedag. Volgens het KNMI kunnen de temperaturen hier en daar oplopen tot boven de 20 graden: de graadmeter voor een officiële warme dag. Het is echter van korte duur: de dagen erop wordt het wat koeler, maar vanaf volgende week woensdag stijgt het kwik weer tot boven normaal. Kortom: eindelijk is het lente!

Persoonlijk vind ik dit ‘stukje’ van het jaar het mooist: de korte tijd waarin bomen en struiken nog nèt niet zijn uitgekomen, maar de knoppen op springen staan, er een zachtgroene waas over de natuur hangt en de vogeltjes er lustig op los tinkeleren. De natuur om ons heen ‘ademt’ belofte: we hebben de winter overleefd en kunnen ons opmaken voor het buitenleven. De eerste lentezon doet alles wat leeft opveren uit een winterslaap, winterdepressie of ‘gewoon zo’, zonder dat somberheid troef was.

De zon schijnt veel krachtiger: goed voor aanmaak van vitamine D in het lichaam (flink smeren is wel aan te raden). Dat is belangrijk voor de productie van serotonine en dopamine, op hun beurt invloed goed voor het bioritme en het geluksgevoel van mensen. Wat kan je doen met al die plotselinge extra energie? Een fietstocht maken, de voorjaarsschoonmaak houden, naar een tuincentrum om thuis de bloemetjes buiten te zetten, of wat rustiger: lekker een terrasje pikken. Kortom: kom maar op met die zon, goed voor lichaam, geest en meer!

Zie ook: Rokjesdag en Week van de Teek

Lees ook:Vrijdag eerste tropische dag van het jaar
Lees ook:Wordt het dit weekend eindelijk lente?
Lees ook:Koning Winter komt terug: mogelijk kunnen we weer schaatsen op natuurijs
Lees ook:Dit weekend kans op hittegolf
Lees ook:Tropisch warmte op komst – Rode Kruis waarschuwt voor hitte tijdens Vierdaagse

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>