IJsstadion Thialf Heerenveen op de schop

Zondag zaten de tribunes nog bomvol schaatsliefhebbers tijdens het WK afstanden, maar nu ligt Thialf er verlaten bij en is de ontmanteling van het ijsstadion begonnen. Na bijna dertig jaar wordt de schaatstempel verbouwd. Eind 2011 trok de provincie Friesland 40 miljoen euro uit voor een nieuw stadion, maar uiteindelijk is gekozen voor ‘vernieuwbouw‘ van het bestaande Thialf.

Als eerste wordt de ijsvloer laag voor laag weg geschraapt. Thialf krijgt een nieuwe ijsvloer met een nieuwe techniek die veel minder energie verbruikt dan het huidige systeem. Het dak wordt verhoogd en de wanden worden gladder, om nog snellere records neer te kunnen zetten. Hoe minder obstakels, hoe beter de lucht kan rondcirkelen en hoe sneller er geschaatst kan worden. Thialf werd in 1986 als tweede baan ter wereld helemaal overdekt en was de snelste baan ter wereld: al meteen bij de opening sneuvelde het ene na het andere wereldrecord. Door de komst van overdekte banen op grote hoogten, zoals in Calgary en Salt Lake City, raakte Thialf zijn status als snelste baan ter wereld kwijt. Het nieuwe Thialf moet daar verandering inbrengen. Het vernieuwde ijsstadion moet najaar 2016 opengaan.

Lees ook:Bouw nieuwe Thialf stadion stukje dichterbij
Lees ook:Heerenveen wil hypermodern ijsstadion
Lees ook:Veel afzeggingen en afscheid Mark Tuitert bij WK Allround in Thialf
Lees ook:Koning Willem-Alexander opent vernieuwde Thialf op vrijdag 27 januari
Lees ook:Thialf Zomerijs; schaatsen in juni

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>