Bootje varen met Logis: vijf spetterende tips

nederland19[1]De zomer komt eraan! Tijd om met je boot te varen op de Nederlandse wateren. Rustig dobberend op de Friese meren of stroomopwaarts de IJssel volgen: de mogelijkheden zijn legio. Er is niets gemoedelijker dan vanaf een bootje genieten van het prachtige weer en de natuur om je heen. Een praatje met de sluiswachter, even wuiven naar mensen aan de waterkant en af en toe lekker wegdutten op het dek. Het zijn de kleine dingen die varen zo mooi maken. Logis Hotels, de grootste keten van onafhankelijke hotel-restaurants in Europa, maakt jouw vaartochtje graag nog leuker – en veiliger – met deze vijf tips. Dus: haal de boot uit de stalling en enjoy. Wat er ook gebeurt.

1. Neem zonnebrand en een extra jas of dekentje mee. Blijf niet te lang in de zon zitten zonder je in te smeren en vermijd de zon liever tussen twaalf en drie. Hoe fel de zon ook schijnt overdag, het betekent niet dat hij ook avonddienst draait: in de avonduren kan het snel afkoelen. Met name op open water kan de frisse wind voor kippenvel op de armen zorgen. En dat komt dan niet door de schoonheid van de natuur. Zorg er dus voor dat je ook die warme deken of extra jas meeneemt. Voor net iets meer plezier na zonsondergang.

2. Houd het weer in de gaten. De hemel boven Nederland is grillig. Ook middenin de zomer kan een heerlijk zonnetje zomaar omslaan in een plensbui. Of erger. Check daarom niet alleen vooraf wat de weersvoorspellingen voor die dag zijn, maar houd tijdens het varen de lucht in de gaten. Let daarnaast op andere boten en observeer hun vaargedrag – vaak kun je hieruit afleiden of er bijvoorbeeld hevige wind aan zit te komen. Kom je onverhoopt toch in zwaar weer terecht, zoek dan direct een haven of andere aanlegplaats op. Want als het golft, dan golft het goed.

3. Wees vriendelijk tegen andere boten. Onvermijdelijk als je op een zonnige dag het water op gaat: andere boten. Plezierjachten, roeiboten, maar ook vrachtschepen zijn niet ver weg. En net als in het verkeer zijn er altijd kapiteins die het roer niet besturen zoals jij dat zou doen. Laat jezelf daardoor niet van de wijs brengen. Ook op het water geldt: vriendelijkheid duurt het langst. Geef elkaar de ruimte en blijf kalm – ook als je met meerdere boten in een sluis ligt te wachten. En zeg nou zelf: wat is er leuker dan vaargenoten te begroeten met een vriendelijk goedemiddag of een zwaai?

4. Onderschat je behoefte aan eten en drinken niet. Een lange dag op het water kan behoorlijk inspannend zijn. Zeker omdat je nooit precies weet hoe lang je wegblijft en hoe ver je komt. Neem daarom altijd voldoende – liefst iets te veel – proviand mee. Het is namelijk niet zeker dat je een supermarkt of andere winkel tegenkomt. Water in jerrycans, broodjes in aluminiumfolie of chips voor de nodige zouttoevoer. Zorg er in ieder geval voor dat je voldoende vocht binnenkrijgt, zeker als de zon heftig schijnt. Zo voorkom je oververhitting als je per ongeluk in slaap bent gevallen op je handdoek. En houd je wat water over? Het kan ook heel verkoelend zijn om eens wat in je nek of over je hoofd te gieten als je geen zin hebt om het water in te duiken.

 5. Meer aan als je wilt. Nederland ziet er vanaf het water prachtig uit. Maar wat let je om zo nu en dan het anker uit te gooien als je iets moois ziet? Lieflijke dorpjes, pittoreske boerderijen of een terras aan de waterkant – vanaf jouw boot kun je op veel plekken aanmeren om de benen te strekken en plaatsen te bezoeken waar je normaliter niet zo snel komt. Het is goed om even afscheid te nemen van zeebenen en de rust op te zoeken van het vasteland. Vergeet niet om je boot goed vast te leggen, want anders is hij gevaren als je terugkomt.

Veel Logis-hotels bevinden zich aan of vlakbij het water. De gastheer of -vrouw ter plekke organiseert zelf activiteiten op het water of adviseert je over de beste organisatoren; in dat geval kan het hotel de activiteiten ook op jouw verzoek boeken. Wil je eerst meer weten? De Logis-medewerkers vertellen je graag alles over tijden, tarieven, voorwaarden en de huurmogelijkheden. En wil je vroeg het water op? Logis verzorgt graag een extra vroeg ontbijt of een lunchpakket. Meer informatie over varen via Logis-hotels: www.logishotels.com/nl/zin-in/thema/water.html.

Lees ook:Canal Parade Amsterdam: grote publiekstrekker
Lees ook:Nieuw evenement in de Betuwe: Tiel Maritiem
Lees ook:Amsterdam Light Festival nog tot en met 20 januari
Lees ook:Cruise and Dance aan Nieuwe Meer Amsterdam
Lees ook:Dinsdag westerstorm in kustgebieden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>