Jaap Edenbaan viert vijftigste verjaardag

De Amsterdamse Jaap Eden Kunstijsbaan is  vijftig jaar oud. In 1961 opende de kleinzoon van Jaap Eden (Jaap III, ook zijn vader heette Jaap) de eerste lange baan én kunstijsbaan van Nederland. Tot dan was hardrijden op een 400 meterbaan alleen mogelijk bij vorst. Schaatsers moesten op buitenlands ijs trainen, omdat het in eigen land nooit zeker was of het genoeg vroor, maar de Jaap Edenbaan maakte daar een einde aan. Ard en Keessie waren de eerste schaatsatleten die er dankbaar gebruik van maakten. Tot de opening had ons land nog nooit een Olympische schaatstitel gewonnen: alle 27 schaatstitels zijn van daarna. Vrijdag 9 en zaterdag 10 december 2011 is de ijsbaan gratis toegankelijk, en er is een speciaal jubileumprogramma samengesteld.

 

Vrijdagochtend komen meer dan 1250 kinderen van het basisonderwijs naar de ijsbaan om de Elfstedentocht te rijden. Rond 17.00 uur opent Jaap eden jr. een expositie met bijzondere objecten van zijn vader en de ijsbaan. Er worden twee boeken gepresenteerd: ‘Een halve eeuw Jaap Eden Kunstijsbaan 1961-2011’ en ’50 jaar kunstijs’. Om 18.00 uur begint de officiële jubileumceremonie met honderden kinderen, optredens, Tom Poes en Olie B. Bommel uit de familiemusical ‘Nieuwe IJstijd’ en schaatshelden: Ard Schenk, Kees Verkerk (lange baan), Sjoukje Dijkstra (kunstrijden), Ron Berteling (ijshockey) en Henk Portengen (marathon). Later op de avond komen meer coryfeeën op het ijs voor een marathon, waaronder Jochem Uytdehaage. Zaterdag is er de hele dag van alles te doen voor allerlei doelgroepen, zoals een wedstrijd op schaatsplanken van Barbara de Loor, clinics, de Elfstedentocht, Women on Ice met Annemarie Thomas en wedstrijden klunen. Om 18.00 uur lost Jaap Eden jr. het startschot voor de KPN Marathon Cup.

Lees ook:Opening Jaap Eden Kunstijsbaan zonder ijs
Lees ook:IJsbaan FlevOnice is failliet
Lees ook:Olympisch Stadion ‘de coolste baan van Nederland’: schaatsen in historische ambiance
Lees ook:Marathon op ijs gaat niet door
Lees ook:Opening schaatsseizoen op kunstijsbanen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>