Kamper Ui(t)dagen 2011

Het centrum van Kampen staat iedere zomer vier donderdagen in het teken van de Kamper Ui(t)dagen (2014: klik hier): met voor de 43e keer braderieën, culinair genieten, muziek en elke dag een eigen thema. De eerste Ui(t)dag was op donderdag 28 juli 2011, de volgende zijn op 4, 11 en 18 augustus. De ‘Veerman van Kampen’ vaart tochtjes over de IJssel. Daarnaast staat zaterdag 6 augustus in het teken van de jaarlijkse Koetsentocht en zaterdag 20 augustus van het Kamper Stripspektakel.

Donderdag 4 augustus is ‘Kampen op zijn sterkst’: grote spierbundels vermaken het publiek ’s ochtends met demonstraties powerliften op het Van Heutzplein, als voorproefje op het WK dat volgend jaar in Kampen plaatsvindt. ’s Middags strijden de sterke mannen uit de IJsselstad met die uit de Duitse partnerstad Soest om de Sterkste Man van Kampen, onder meer met wedstrijden zandzakken gooien en biervat heffen. Kunstenaars uit heel Europa tonen hun werk pop de Kunstmarkt in de binnenstad. Op 11 augustus is het tijd voor de Boekenmarkt en Orgelpad. De vierde dag op 18 augustus staat in het tegen van een watersportspektakel op de rivier en een muziekfestival. Jaren geleden waren de Kamper Ui(t)dagen bekend om spectaculaire speedbootraces op de IJssel en parachutisten. Deze dag zijn er demonstraties van waterskiërs en van een spectaculaire powerboot voor het stadsfront op de rivier. Rond 16.00 uur begint het muziekfestival Pure House met bekende Dj’s op het Van Heutzplein.

Een Kamper Ui is een (eeuwenoud) spotverhaal over de inwoners van Kampen. Inwoners van de Hanzestad beschouwen het als een geuzennaam: ze verzinnen zelf verhalen over hoe dom ze vroeger waren. Het startschot van de Kamper Ui(t)dagen wordt gegeven door in het bijzijn van de burgemeester een koe op te hijsen aan de Nieuwe Toren. Volgens een beroemde Kamper Ui groeide er welig gras op de omloop van deze toren. Burgemeester en schepenen besloten een koe op te hijsen die het gras weg kon grazen. Het Belgische Hasselt kent een variant, waarbij een koe op de kathedraal zou worden omhoog getakeld.

Lees ook:Kamper Ui(t)dagen 2014
Lees ook:Kamper Ui(t)dagen 2017
Lees ook:Kamper Ui(t)dagen 2016
Lees ook:Ui(t)dagen Kampen 2010
Lees ook:Ui(t)dagen Kampen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>