Ui(t)dagen Kampen 2010

Vanaf donderdag 22 juli 2010 staat Kampen vier donderdagen in het teken van de Kamper Ui(t)dagen: met voor de 41e keer braderieën in het centrum en elke dag een eigen thema (editie 2011: klik hier). Op 22 juli is dat het Campement van Campen: dan zetten  zo’n honderd ridders hun tentenkamp neer op het Van Heutzplein; zestig ridders komen uit de Duitse zusterstad Soest. Er vinden middeleeuwse taferelen plaats, zoals boogschieten, zwaardvechten en harnassen passen en demonstraties pottenbakken, smeden en valkenieren. Op het plein wordt de straatmusical Daendels opgevoerd over de volksheld die opkwam voor de lokale bevolking in het oosten van Nederland. Aan het eind van de dag is er een heuse veldslag op het plein.

Jan Vayne komt de Ui(t)dagen naar de Hanzestad aan de IJssel en geeft om 12.30 en 17.00 uur improvisatieconcerten in zijn 15e-eeuwse (voormalig Doopsgezinden) kerkje aan de Broederweg 10. Het dagprogramma duurt telkens tot 17.00 uur, maar de braderie gaat daarna nog verder en sluit af met een programma met livemuziek. De Veerman van Kampen biedt net als voorgaande jaren tochtjes over de IJssel.  Donderdag 29 juli is het Familiedag, 5 augustus staan de Kunstmarkt en Orgelpad op het programma. Het Kamper Orgelpad is zo langzamerhand een begrip in de Nederlandse orgelcultuur: dan staan alle kerken open voor (orgel)liefhebbers, die ook zelf onder toezicht mogen (proberen te) spelen op de kerkinstrumenten. De laatste Ui(t)dag op 12 augustus staat de Boekenmarkt in de Hanzestad. Op zaterdag 31 juli rijden ruim dertig historische koetsen rond in Kampen en omgeving tijdens de Midzomer Koetsentocht.

Een Kamper ui is een (eeuwenoud) spotverhaal over de inwoners van Kampen. Inwoners van de Hanzestad beschouwen het als een geuzennaam: ze verzinnen zelf verhalen over hoe dom ze vroeger waren. Het startschot van de Kamper Ui(t)dagen wordt gegeven door in het bijzijn van de burgemeester een koe op te hijsen aan de Nieuwe Toren. Volgens een beroemde Kamper Ui groeide er welig gras op de omloop van deze toren. Burgemeester en schepenen besloten een koe op te hijsen die het gras weg kon grazen. Het Belgische Hasselt kent een variant, waarbij een koe op de kathedraal zou worden omhoog getakeld.

Lees ook:Kamper Ui(t)dagen 2017
Lees ook:Kamper Ui(t)dagen 2016
Lees ook:Kamper Ui(t)dagen 2014
Lees ook:Kamper Ui(t)dagen 2011
Lees ook:Ui(t)dagen Kampen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>