World Tennis Tournament 2009 in Rotterdam

Van maandag 9 tot en met zondag 15 februari vindt in de Ahoy in Rotterdam de 36e editie plaats van het ABN AMRO World Tennis Tournament (editie 2013: klik hier). Sinds 1974 is ABN AMRO sponsor van één van de grootste mannen indoortennistoernooien ter wereld. Maar liefst vijf spelers uit de top-10 en tien spelers uit de mondiale top-20 komen, waaronder de nummer 1 van de wereld Rafael Nadal (Spanje), de pas 21-jarige vorige jaar definitief doorgebroken Brit Andy Murray (4), de Rus Nikolay Davydenko (5), en de Fransmannen Gilles Simon (6) en Wilfried Tsonga (7). De Fransman Michael Llodra komt zijn titel van vorig jaar verdedigen. Ook al riep de Association of Professional Tennis het Rotterdamse toernooi vorig jaar uit tot beste ATP-toernooi van het jaar, het was behoorlijk gedevalueerd, omdat niet één van de toppers de kwartfinale haalde. Vooral de wereldbeste Nadal wil zich in Rotterdam revancheren.

 

De Nederlanders Robin Haase kreeg net als vorig jaar een wildcard: toen stuntte hij in Ahoy door in de eerste ronde Andy Murray te verslaan. Pas in de kwartfinale verloor hij van de latere winnaar Llodra. Haase moet echter geblesseerd afhaken. Tijdens het kwalificatietoernooi op zaterdag 7 en zondag 8 februari strijden zestien spelers om de laatste vier plaatsen voor het hoofdtoernooi. Toernooidirecteur Richard Krajicek heeft drie wildcards te vergeven. Het wedstrijdschema van het hoofdtoernooi wordt na de kwalificaties bekendgemaakt. NOS Studio Sport besteedt iedere dag veel aandacht aan het toernooi.

 

Het toernooi biedt niet alleen tennis. Zo is het op maandag en dinsdag Ladies Dayen Kids Dayop woensdag en zaterdag. Op zaterdag 14 februari worden de halve finales gespeeld, de dag erna de finales. Nieuw dit jaar is Wheel Tennis, dat op 12 februari begint. Sports Plaza biedt activiteiten, zoals street tennis en beach tennis; open maandag tot en met vrijdag 10.00 tot 19.30 uur, zaterdag vanaf 12.00 uur en zondag 10.00 tot 16.00 uur. In Tennis Plaza kunnen bezoekers winkelen of bijkomen in één van de horecazaken; open maandag tot en met vrijdag 10.00 tot 22.30 uur, zaterdag vanaf 12.00 uur en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

 

In het begin stond het toernooi bekend als WCT (World Championship of tennis). Het eerste toernooi in 1974 won Tom Okker. Het duurde tot 1995 voor weer een Nederlander de felbegeerde schaal in ontvangst mocht nemen: Richard Krajicek. Beroemde spelers wonnen in Rotterdam: Arthur Ashe, Jimmy Connors, Björn Borg, Boris Becker en Stefan Edberg. Het toernooi groeide in de loop der jaren enorm: in 1994 kwamen 46.000 bezoekers, in 2004 een kleine 104.000. Ook het prijzengeld steeg fors; in de jaren 70 kreeg winnaar Ashe $12.000; tegenwoordig krijgt de winnaar € 147.000,= overgemaakt.

Lees ook:World Tennis Tournament 2011 Rotterdam
Lees ook:ABN AMRO World Tennis Tournament
Lees ook:Sensatie op Tennistoernooi Rotterdam
Lees ook:World Tennis Tournament 2010 Rotterdam
Lees ook:Tennistoernooi Rotterdam beste ter wereld

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “World Tennis Tournament 2009 in Rotterdam

  1. Pingback: Swim Cup Eindhoven geeft zwemmen nieuw elan | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>