Amsterdam opent jacht op plastic soep

IMG_20160518_142136Vanaf donderdag 1 mei maakt Amsterdam als eerste stad ter wereld korte metten met de plastic soep. In de Passenger Terminal ondertekenen 12 partijen donderdagmiddag een baanbrekend manifest, waarin afgesproken wordt om de grachten, het IJ en de Haven te ontdoen van plastic troep. Het ingezamelde afval wordt zo veel mogelijk gerecycled. Als dat niet meer kan, dan wordt de plastic soep omgezet in bruikbare brandstof. Daartoe zal de Board samen met onder meer Waternet onderzoeken welke innovatie daarvoor de beste is. Hiermee wordt Amsterdam in binnen- en buitenland in één keer koploper in het structureel oplossen van de plastic soep (bron: persbericht).

Om alle inwoners bij dit plan te betrekken, gaat er een meerjarige awareness campagne van start waar Waternet, IAmsterdam, de Passenger Terminal, alle rederijen en de Plastic Soup Foundation actief bij betrokken zijn. Daarnaast komt er jaarlijks een grote gezamenlijke schoonmaakactie van de grachten. Wat begint als klein lokaal zwerfvuilprobleem, eindigt in steeds meer landen in een tsunami van plastic afval die belangrijke waterwegen verstopt en in hoog tempo bijdraagt aan het groeiende mondiale probleem van ‘global plastic’. Zo spuugt de Maas 15.000 stukjes plastic per etmaal de Noordzee in, is de bodem van de Thames bezaaid met plastic en is er in de Donau per kubieke meter meer plastic dan vislarven aangetroffen. Amsterdam, een stad die voor 25 procent uit water bestaat, wil het niet zover laten komen en het probleem bij de bron aanpakken.

Ook op 1 mei, opent de Plastic Soup Foundation een virtueel LAB, met innovaties uit de hele wereld in de strijd tegen de Plastic Soep. Op dit LAB kunnen innovatieve denkers en financiers direct met elkaar in contact komen en iedereen kan erop zien aan welke oplossingen in binnen- en buitenland wordt gewerkt. Enkele van deze veelbelovende innovaties zullen worden ingezet om de Plastic Soep Amsterdam uit te jagen. Op 1 mei kunt u zijn enkele van deze innovaties te bezichtigen op de uitvindermarkt. Bij succes, kunnen andere wereldsteden het voorbeeld van Amsterdam gaan volgen. Partijen die het convenant ondertekenen zijn: Waternet, de Amsterdam Economic Board, de Passenger Terminal Amsterdam, De Gezonde Stad, de rederijen (VAR, VEVAG, VRA, Kooij-groep), Nature Group, Bek & Verburg, Stichting De Noordzee en de Plastic Soup Foundation.

Lees ook:Plastic Whale: ‘de eerste plastic vissersvloot ter wereld’
Lees ook:Winter Wonder Wasteland – kerstdecoraties van grachtenafval in de Stopera
Lees ook:SAIL 2015: Supermarkt van afval uit het IJ
Lees ook:Cruise Event in de Passenger Terminal Amsterdam: 17 en 18 oktober
Lees ook:Eerste Nederlandse Europe Clean Up Day

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>