‘t Veluws Zandsculpturenfestijn 2016 – thema: de wereld van Rien Poortvliet

Gelderland-PositionBij de Beeldentuin in Garderen opent op vrijdag 15 april de achtste editie van ’t Veluws Zandsculpturenfestijn (2017: klik hier). Thema dit jaar is De wereld van Rien Poortvliet, een feest der herkenning! Laat je betoveren door de werken van deze beroemde illustrator/schilder, uitgebeeld door de allerbeste zandkunstenaars. Rien Poortvliet overleed in 1995 op 63-jarige leeftijd. Hij zag zichzelf als een tekenend verhaalverteller. Het grote publiek vond én vindt zijn tekeningen prachtig, waarin je zijn liefde voor de natuur en de speciale sfeer van het platteland van weleer terugziet. En dan waren er natuurlijk nog de kabouters: samen met Will Huygen maakte hij twee zeer populaire kabouterboeken (bron: persbericht).

In de Beeldentuin komt veel aan bod, van zijn atelier tot het boerderijleven zoals het vroeger was en dieren in alle soorten en maten. Ook de jacht zie je terug in zandbeelden en niet te vergeten de werken van de beroemde kabouter. Poortvliet kennen we misschien nog van zijn puntbaardje, ribfluwelen broek en geruite jasje. Hij was een graag geziene gast bij het televisieprogramma ‘Zo Vader, Zo Zoon’ en was bevriend met het Koningshuis. Alle zandsculpturen op ’t Veluws Zandsculpturenfestijn zijn een eerbetoon aan zijn omvangrijke werk. Daarnaast wordt het 40-jarige jubileum van de Kabouter gevierd met een sprookjesachtig Kabouterbos aangelegd. In een expositieruimte hangen circa 30 originele werken van Poortvliet, met medewerking van het Rien Poortvliet Museum op Tiengemeten. Verder zijn er in één van de andere overdekte ruimtes nog eens 40 zandsculpturen die stuk voor stuk een spreekwoord of gezegde uitbeelden.

Hoe komt een zandbeeld eigenlijk tot stand? Allereerst is er heel veel zand nodig: rivierzand om precies te zijn, wel 1500 ton! Dit zand heeft een hoekige korrel, dit in tegenstelling tot strandzand. Met rivierzand kun je dus eigenlijk prima stapelen. Daarna gaat het zand in een grote houten mal en wordt het flink aangestampt. Na een tijdje mogen carvers uit binnen- en buitenland zich uitleven op het massieve blok van zand. Het bovenste gedeelte van de mal wordt verwijderd om vervolgens van bovenaf naar beneden te werken. Is het kunstwerk klaar (dit kan soms wel enkele weken duren), dan gaat er een laagje vernis overheen om het beeld te beschermen tegen vogels en regen.

In Garderen zijn de zandsculpturen niet alleen vanaf de grond, maar ook van bovenaf te bewonderen, vanuit de monorail. Naast het bekijken van de zandsculpturen is het goed toeven op één van de terrassen, zijn er (woon)winkels en kun je buiten in de Beeldentuin (3000 m²) tuinideeën opdoen en tuindecoraties bekijken. Rob Verlinden toverde het park om in een kleurige bloemenzee, te zien in Rob’s Grote Tuinverbouwing op SBS6. ’t Veluws Zandsculpturenfestijn, inmiddels uitgegroeid tot het grootste zandsculptuurevenement in Nederland, vindt plaats van 15 april tot en met 29 oktober in de Beeldentuin in Garderen, maandag tot en met vrijdag open van 10 tot 17.30 uur, zaterdag van 10 tot 17 uur (zondag is het gesloten). De toegangsprijzen bedragen: 0 t/m 5 jaar: gratis, 6 t/m 12 jaar: € 4,50, 13 jaar en ouder: € 9,50. De auto kunt u gratis parkeren en het park is rolstoelvriendelijk.

Lees ook:Veluws Zandsculpturenfestijn 2012
Lees ook:Zandsculpturen op de Veluwe in Garderen
Lees ook:’t Veluws Zandsculpturenfestijn 2013
Lees ook:Bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ontdek je Nederland in één dag
Lees ook:Beeldentuin Garderen: ‘compleet woonwinkeldorp op de Veluwe’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>