Nieuwe vijftiende editie Dikke van Dale

images (1)De Dikke van Dale - in de volksmond ook wel ‘De Dikke’ genoemd – is sinds 151 jaar hét woordenboek van de Nederlandse Taal. Ondanks internet is het nog altijd een populair naslagwerk. Dinsdag 6 oktober verschijnt de nieuwe vijftiende editie, en voor het eerst in tien jaar weer in druk. Er staan 18.000 nieuwe woorden in: woorden die zijn ontstaan door thema’s van de afgelopen jaren, zoals social media en de kredietcrisis.

Zo kende de vorige editie de woorden ‘mobieltje’ en ‘computer’ al wel, maar ‘Twitter’ nog niet. Een aantal nieuwe woorden zijn ontleend aan het Engels, maar zo vernederlandst dat ze tot onze taal zijn gaan horen. Bijvoorbeeld ‘liken’: een Engels werkwoord, dat we op de Nederlandse manier vervoegen. Er verdwijnen ook woorden uit de Van Dale: woorden die de afgelopen eeuw in onbruik zijn geraakt.

Lees ook:Wordt het dit weekend Rokjesdag?
Lees ook:Klok vooruit en warm weer: is het al rokjesdag?
Lees ook:Donderdag wordt een prachtige lentedag: Rokjesdag!
Lees ook:Weg met dat woord! De nominaties
Lees ook:Vaarwel telefooncel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>