Herdenking moord op Theo van Gogh

IMG_20160511_184104Zondag 2 november is het tien jaar geleden dat Theo van Gogh in Amsterdam op straat werd vermoord. De regisseur en columnist werd rond 9 uur ‘s morgens met een mes op de Linnaeusstraat neergestoken. De moord zorgt tot op de dag van vandaag voor ophef. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken kondigde onlangs aan dat de zaak opnieuw moet worden bekeken, naar aanleiding van uitlatingen van de hoofdofficier van Justitie, die zei dat Mohammed B. niet alleen heeft gehandeld. Dat liet twijfels opkomen over het onderzoek indertijd door de inlichtingendienst AIVD.

Om 14.00 uur worden bloemen gelegd op de plek waar Van Gogh werd vermoord, om 15.00 uur volgt een herdenking bij De Schreeuw, een monument ter nagedachtenis van Van Gogh in het naburige Oosterpark. Op dat moment begint in de Stadsschouwburg van Amsterdam ‘Over Theo gesproken‘, een toneelstuk, geschreven door zijn jeugdvriend Roeland Hazeldon. Aan de hand van debatten waaraan Van Gogh regelmatig deelnam, keert de columnist terug in zijn eigen theatershow. Zijn uitgesproken meningen en ideeën over de islam komen breed aan de orde.

RTL4 zendt om 22.15 uur de documentaire ‘Een prettig gesprek met Liewe van Gogh‘ uit, de zoon die 13 jaar was toen zijn vader werd vermoord. NPO 2 zendt de politieke thriller 2/11 uit over de periode na de moord op Van Gogh (promo: klik hier), geschreven door zijn vrienden Theodor Hoffman en Gijs van der Westerlaken. Eva Jinek ontvangt Katja Schuurman en Maarten van Rossum om bij NPO 1. Eye vertoond alle dertien filmd die Van Gogh maakte. Maandag verzorgt in De Balie een programma over Van Gogh met onder ander Katja Schuurman en Gijs van der Westerlaken.

Lees ook:Alle films van Theo van Gogh in EYE
Lees ook:Herdenking moord op Pim Fortuyn, 15 jaar geleden
Lees ook:Herdenking moord op Pim Fortuyn
Lees ook:Herdenking Pim Fortuyn
Lees ook:Dinsdag 15 maart: koning reikt Militaire Willems-Orde uit aan Korps Commandotroepen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>