GOGBOT 2012 in Enschede

Donderdag 6 tot en met zondag 9 september 2012 vindt in Enschede de achtste editie plaats van GOGBOT, het grootste (multi)media kunstfestival van Nederland (2013: klik hier). Het gratis toegankelijke festival op dertien locaties in de stad draait om kunst, muziek en technologie. Deze editie staat in het teken van ‘Internet meme’s, culturele genen die zich in onze digitale cultuur verspreiden’. Via social media worden voortdurend filmpjes, plaatjes, nieuwsfeiten en persoonlijke gebeurtenissen op het web gedeeld met vrienden én onbekenden: meme’s. Ze nemen functies over van traditionele media als televisie en geschreven pers.

De term werd voor het eerst gebruikt door de wetenschapper Richard Dawkins, in zijn boek ‘The Selfish Gene’ uit 1976. Daarin omschrijft hij meme’s als culturele tegenhangers van biologische genen die zich voortplanten door middel van communicatie: anno 2012 relevanter dan ooit. Tijdens GOGBOT 2012 reageren kunstenaar, vormgevers, filosofen, filmmakers en techneuten op dit thema. Vrijdag staat het popfestival stil bij Pussy Riot, de Russische punkgroep die onlangs werd veroordeeld tot drie jaar dwangarbeid. Inna Schevchenko, het boegbeeld van de Oekraïense projectgroep FEMEN houdt een presentatie en voert een speciale actie uit. Tijdens haar presentatie zaagt ze een christelijk kruis om met een kettingzaag, als protest tegen de gevangenneming van de vrouwen van Pussy Riot. Een cameraploeg uit Wenen komt het filmen.  Diezelfde dag zijn er optredens van punkformatie Vrouwen Zijn OK, dance-act Killahbeats en de militante Suicide Inside uit Wit-Rusland.

Lees ook:Kunst in het Volkspark Enschede
Lees ook:Naked Run for Freedom opent Zwarte Cross Festival
Lees ook:GOGBOT 2017 in Enschede
Lees ook:GOGBOT Festival Enschede 2016 – donderdag 8 t/m zondag 11 september
Lees ook:GOGBOT Festival 2013

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>