Boekenweek 2010

IMG_20160511_184104Woensdag 10 tot en met zaterdag 20 maart 2010 vindt de 75e   Boekenweek plaats (editie 2012: klik hier). Op deze jubileumeditie verschijnt een speciaal boek: ‘Titaantjes waren we’. Daarin schrijven of dichten 75 auteurs een brief aan hun jonge ik. ‘Jongens waren we – maar aardige jongens’. Dat is de openingszin van het boek ‘Titaantjes’ van Nescio uit 1908. Hieraan werd het motto van dit jaar verleend: Titaantjes – Opgroeien in de letteren. Binnen –en buitenlandse literatuur is rijk aan romans over de periode die leidt naar volwassenheid. Vaak is dat een overgang vol hobbels en dat levert prachtige boeken op.

 

De Boekenweek promoot sinds 1932 tien dagen in maart het (Nederlandse) boek, met lezingen, signeersessies en debatten in het hele land. De meeste boekwinkels geven bij besteding van tenminste € 12,50 het Boekenweekgeschenk cadeau. Openbare Bibliotheken doen dat ook, bij inschrijving als nieuw lid. Ieder jaar schrijft een andere auteur het geschenk, dit jaar schreef Joost Zwagerman (Alkmaar, 1963) ‘Duel’: een tragikomische zoektocht door de kunstwereld. Zondag 14 maart kan iedereen vrij reizen in alle binnenlandse treinen (2e klas) met het boekenweekgeschenk op zak. De Nederlandse Spoorwegen is hoofdsponsor van de Boekenweek, maar de andere vervoersmaatschappijen doen er ook aan mee.

 

Sinds 1946 wordt de Boekenweek om 0.00 uur geopend met het Boekenbal in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Dit is het traditionele openingsbal, waar heel literair Nederland samenkomt. Het bal is alleen toegankelijk voor genodigden. Dit jaar vindt het bal plaats op dinsdag 9 maart. Sinds 2002 organiseert Stichting Letter & Feest in Paradiso een alternatief Boekenbal met dit jaar als thema: 40 jaar na Oranje Vrijstaat – Literair Kabouterbal.

Lees ook:Boekenweek 2011 – Geschreven portretten
Lees ook:Boekenweek 2014 gaat van start met Boekenbal
Lees ook:Het is weer boekenweek
Lees ook:Boekenweek 2017 – thema ‘Verboden vruchten’
Lees ook:Boekenweek 2012 – Vriendschap en andere ongemakken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>