Kleinst werkende zaagmachine in model op Eurospoor 2015 in de Jaarbeurs

IMG_20160918_163220Vrijdag 23 tot en met zondag 25 oktober opent Eurospoor 2015 in de Jaarbeurs te Utrecht weer haar deuren (2016: klik hier). Het is de 23e editie van dit mega modelspoor evenement. Wie met zijn gezin op zondag 26 oktober komt, kan de beurs voor een familieprijs bezoeken. Tickets en tijden: zie website. Tienduizenden hobbyisten en dagjesmensen worden er verwacht om te komen kijken naar de modelspoorwegbouw-prestaties van vele binnen- en buitenlandse hobbyisten. Dit grootste modelspoorevenement van Europa (drie voetbalvelden) omvat alles wat met spoor en modelspoor te maken heeft. Eurospoor is sinds 1993 een begrip tot ver over de landsgrenzen (bron: persbericht).
Een van de minstens 50 werkende modelbanen is de ‘Edelweissbahn’ van Gotz Guddas. Bij een door modelspoorfabrikant Märklin uitgeschreven wedstrijd in het kader van het 40-jarig bestaan van Märklins kleine spoor-Z (schaal 1:220) bedeelden productmanagers en redacteuren van het Märklin magazin de heer Götz Guddas met zijn miniatuurbaan de eerste prijs toe. De 52- jarige meubelmaker uit Bremen is de trotse ontwikkelaar van de kleinste, werkende modelzaagfabriek ter wereld. “Ik kan er een lucifer in vier delen mee snijden” verklaart hij de verblufte toeschouwers.
Bij deze fabriek ontbreken de kleinste details niet. Wanneer het dak opgetild wordt, wordt een volledig ingerichte ruimte zichtbaar. Zelfs een pen op het bureau ontbreekt niet. Hij zal niet langer dan een paar millimeter zijn. De modelbaan van Guddas is bezaaid met talrijke details die niet kant en klaar gekocht zijn, maar zelfgebouwd. De zaagfabriek valt daarbij op. Naast een langzaam draaiend waterrad beschikt de fabriek over deze gemotoriseerde zaagmachine. Op elke centimeter van de 3,5 meter lange modelbaan ontdekt men de filigrane details. “Het doel van mijn modelbaan was om de goede oude tijd in een beweegbaar model te vangen”.
Daarnaast is er op het evenement de beroemde modelspoormarkt. Ruim 900 meter aan ontelbare stands en verkoopkraampjes met modeltreinen en bijbehorende zaken als landschappen, gebouwen en niet te vergeten de technische noviteiten voor digitale besturing.

Lees ook:De ‘Helenensiel’ op Eurospoor 2014 in Jaarbeurs Utrecht
Lees ook:Eurospoor 2016 in de Jaarbeurs: vrijdag 28 t/m zondag 30 oktober
Lees ook:Historische chocoladereep op Eurospoor 2010
Lees ook:Eurospoor2017: 25e editie – 3-5 november Jaarbeurs Utrecht
Lees ook:Modeltreinen op Eurospoor 2012 in de Jaarbeurs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>