Opening Oosterschelde Kreeftenseizoen 2014

ZeelandDonderdag 27 maart gaat het Oosterschelde Kreeftenseizoen 2014 van start. Gerenommeerde Zeeuwse restaurants hebben de handen ineen geslagen in de Kring van de Zeeuwse Kreeft. Het doel bleef gelijk (promoten van deze bijzondere kreeft) maar de naam is gewijzigd in Kring van de Oosterscheldekreeft. Alle Zeeuwse kreeften zijn immers afstammelingen van de kreeften uit de Oosterschelde (bron: persbericht).

Voor de afsluiting van het Kreekrak tussen Zuid-Beveland en Brabant konden vanuit de Noordzee naar binnen gespoelde larfjes niet goed groeien en zich voortplanten, omdat het zoutgehalte van de Oosterschelde in de winter sterk daalde. Het zoete water van de Schelde liep in de winter voor een groot deel door de Oosterschelde. Na de afsluiting kon het zoete water alleen nog door de Westerschelde richting Noordzee. Slechts weinig Oosterscheldekreeften wisten te overleven. Door deze sterke genetische selectie heeft de Oosterschelde dan ook zijn eigen kreeft, anders van smaak dan soortgenoten van elders. Toen de Oosterschelde dichtging, kon de populatie groeien. Zeeuwse restaurants serveren deze bijzondere delicatesse, die naast een eigen smaak ook nog eens zeer vers is: de kreeft gaat rechtstreeks van de watermassa naar de restaurants.

Lees ook:Oosterschelde ideaal liefdesnest voor sepia
Lees ook:Dode zandhaaien aangespoeld op oever Oosterschelde
Lees ook:Mosselseizoen 2015 is begonnen
Lees ook:Oosterschelde vol bommen en granaten
Lees ook:Deltaweek 2010 in Zeeland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>