Oosterschelde ideaal liefdesnest voor sepia

De Nederlandse Onderwatersportbond (NOB) verwacht de komende weken een grote toeloop van duikers uit binnen -en buitenland in de Oosterschelde. Het water is op dit moment met 13 graden de ideale paringsplek voor de sepia, of ‘zeekat’. Deze tienarmige inktvissen trekken ieder jaar vanuit de Atlantische Oceaan en de Noordzee naar de Oosterschelde om daar het genoegen met elkaar te hebben en eitjes te leggen.

Na het afzetten van de eitjes verdwijnen de mannetjes; de vrouwtjes blijven achter en sterven. Na ongeveer acht weken komen de eitjes uit den na enige tijd vertrekken de jonge sepia’s naar de Noordzee. De inktvissen leven dicht onder de waterkant en zijn makkelijk benaderbaar: ze schijnen zich onder het paren niet aan duikers te storen. De sepia leeft van garnalen en krabben en heeft geen botten, maar een skeletschelp.  Deze schelpen worden ook wel zeeschuim genoemd, zijn het knaagspeeltje in menig kanariekooi en zijn veel op de stranden langs de Noordzee te vinden.

Lees ook:Opening Oosterschelde Kreeftenseizoen 2014
Lees ook:Eikenprocessierups is er vroeg bij dit jaar
Lees ook:Dode zandhaaien aangespoeld op oever Oosterschelde
Lees ook:Ouders bepalen op proef zelf schoolvakanties
Lees ook:Deltaweek 2010 in Zeeland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>