Eén miljoen keer met interactieve tour door museumcollectie Van Gogh Museum

IMG_20160502_143245Het Van Gogh Museum ontving vandaag de miljoenste gebruiker van de multimediatour (trailer: klik hier). De interactieve tour waarmee bezoekers van het museum de collectie ontdekken. Eind november 2014 werd de interactieve tour geïntroduceerd ter vervanging van de audiotour. Gemiddeld 1 op de 5 bezoekers – en in het hoogseizoen 1 op de 4 – zetten de multimediatour in om Van Gogh en zijn kunst te ontdekken en beter te doorgronden. Het merendeel van de Van Gogh fans geeft na de tour aan dat zij anders naar Van Gogh kijken. De kunstenaar waarvan zij op voorhand dachten, alles te weten (bron: persbericht).

‘Dat is precies wat wij met de tour voor ogen hebben. Bezoekers komen met een redelijk vastomlijnd beeld in ons museum. En vertrekken met nieuwe inzichten die ze enthousiast met ons en ook online delen’, zegt directeur Axel Rüger. Door de inzet van de multimediatour krijgen museumbezoekers een Van Gogh te zien die zij nog niet kenden. Driekwart van de gebruikers geeft dit proactief terug. In de top drie van ‘nieuwe’ inzichten staan: 1. Van Goghs korte maar productieve leven; 2. De invloed van zijn vrienden en familie; 3 Zijn ziektebeeld.

In 11 talen, en drie variaties

In 2016 werd de tour, met financiële steun van een sponsor, omgezet in het Koreaans. Daarmee wordt de interactieve rondleiding aangeboden in 11 talen. Het meest populair zijn de Engelse (29%), Italiaanse (14%) en de Franse (10%) uitvoeringen. Gevolgd door Nederlands (9%), Spaans (9%) en Chinees (9%). De interactieve rondleiding door de vaste collectie kent drie variaties: de rondleiding langs iconische hoogtepunten, de tour langs de gehele Van Gogh-collectie en de familietour voor bezoekers met kinderen. Daarnaast biedt het museum multimediatours bij de grote tentoonstellingen zoals nu Prints in Paris en bij actualiteiten zoals de teruggevonden Van Goghs die weer te zien zijn in het museum. In 2016 ontwikkelde het museum met DJ Armin van Buuren een speciale multimediatour waarmee de bezoeker door de ogen van de #1 DJ, Van Goghs werk kon bekijken. In 2015 ontving het museum de prestigieuze Dutch Design Awards in de categorie Service & Systems.

‘Stilstaan’ bij populaire werken
In de multimediatour worden ongeveer 40 werken uit de presentatie van het museum behandeld. Gemiddeld luistert de bezoeker naar 23 verhalen uit de interactieve tour. Een bezoek met multimediatour langs de werken uit de collectie, duurt gemiddeld bijna 2 uur. In de toplijst van meest bestudeerde werken staan: Zelfportret met strohoed (1887), Amandelbloesem (1890), Het Gele Huis (1888), Zonnebloemen (1889), De aardappeleters (1885) en Korenveld met kraaien (1890).

‘De interactieve tour is echt een aanrader, ik ontdekte zoveel juweeltjes waar ik anders geen weet van had gehad. Ik kwam er bijvoorbeeld achter waarom Van Gogh zoveel zelfportretten schilderde omdat hij zo arm was, hij kon geen model betalen. De schilderijen waren ongelooflijk helder van kleur en zo levendig, wat een verschil om de originelen eens van dichtbij te bekijken. Het is ook fascinerend om Van Goghs “zoektocht” te zien, vanaf zijn vroege klassieke stijl tot aan zijn uiteindelijke stijl toen hij meerdere lagen verf in stippen en streken aanbracht. Een overweldigende ervaring,’ zegt een enthousiaste bezoeker via Facebook.

Lees ook:Van Gogh Museum & band Jungle by Night lanceren multimediatour
Lees ook:Mattijs van Bergen presenteert herfst/wintercollectie 2014 in Van Gogh Museum
Lees ook:Herfstvakantie in het Van Gogh Museum: Familiedagen
Lees ook:Van Gogh-collectie hele verbouwing te zien in Hermitage Amsterdam
Lees ook:ARMIN LIVE In Van Gogh Museum voor lancering ‘Embrace Vincent’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>