Rijksmuseum Twenthe: ‘Gainsborough in his own words’

kaartZondag 20 maart opent in Rijksmuseum Twenthe de tentoonstelling ‘Gainsborough in his own words’. Thomas Gainsborough (1727-1788) was een van de belangrijkste Engelse schilders in zijn tijd, waarin economie, wetenschap en techniek zich stormachtig ontwikkelden. Gainsborough voelde de tijdgeest aan en wist daar vorm aan te geven: de aanzet tot de romantiek.

In zijn tijd kreeg de hogere klasse meer aandacht voor cultuur en persoonlijk gevoelsleven. Toen de kunstenaar zich in Londen vestigde, werd hij bekend door zijn portretten, onder andere van koning George III uit 1774. In Enschede ‘krijgt hij het podium waar hij recht op heeft’, meldt de aankondiging. Zelf noemde hij zijn landschappen ‘Little Dutch Landships‘, al heeft hij ons land nooit bezocht. ‘Het is daarom tijd om naar Nederland te komen’, met portretten en landschappen, maar ook met objecten uit het Engeland van de 18e eeuw: een stoompomp, een elektriseermachine, globes, boeken, kostuums en muziekinstrumenten. De tentoonstelling is in Enschede te zien tot en met 24 juli. Tickets en openingstijden: zie website.

Lees ook:Scheepvaartmuseum: verlengde openingstijden & portretactie tentoonstelling ‘Ode aan een Amsterdammer’
Lees ook:Boijmans presenteert eerste solotentoonstelling Zweedse Gunnel Wåhlstrand in Nederland
Lees ook:‘Natuur in beeld’ in Museum De Mesdag Collectie in Den Haag
Lees ook:Dreams of Nature in Van Gogh Museum Amsterdam
Lees ook:Uniek portret Wilhelmina gevonden en te zien in Teylers Museum Haarlem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>