Tryater’s Bellevue Week: ‘Amsterdam, de Friezen komen!’

IMG_20160511_184216 (1)Tryater strijkt van maandag 25 tot en met zondag 31 januari voor de derde keer neer in Theater Bellevue in Amsterdam, met voorstellingen en een randprogramma. Tryater speelde in 2011 en 2013 met succes in Bellevue. De voorstellingen Thúsfront, In moaie jûn en Heimwee nei Hurdegaryp worden gespeeld met Nederlandstalige boventiteling. Ook de lunchvoorstelling Rooftop Memories is deze week nog te zien. Tryater speelde de afgelopen jaren veel eigen geschreven stukken. Zo zorgt het gezelschap voor een binding met de wereld om zich heen: ‘onderzoeken hoe de wereldse vraagstukken theatraal vertaald kunnen worden naar de eigen, lokale omgeving’. Dat staat deze week centraal, ook in het randprogramma (bron: persbericht).

Clairy Polak praat maandag na afloop van Thúsfront met schrijver Romke Toering en regisseur Silvia Andringa over het tot stand komen van de voorstelling. Woensdag staat ‘schrijven voor theater’ centraal op De Schrijversavond. Tjeerd Bischoff gaat in gesprek met een aantal toneelschrijvers. Zij halen de inspiratie voor hun verhalen uit de omgeving, streek of regio. Wat is hun binding met de omgeving en wat betekent dat voor het stuk? Als voorbeeld lezen acteurs van Tryater het nieuwe stuk ‘De Wouden‘ van Kees Roorda voor. In het Nederlands, de taal waarin hij het schreef. Tryater gaat in oktober 2016 met De wierheid fan Wylgeragea, de naam van het stuk in het Fries, op tournee door Friesland.

Donderdag 28 januari na afloop van In moaie jûn interviewt Dianne Zuidema, adjunct-directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam, Ira Judkovskaja, schrijver, regisseur en artistiek directeur van Tryater. Op zaterdag 30 januari loopt Heimwee nei Hurdegaryp over in café Heimwee, op zondag 31 januari is er voor aanvang van de voorstelling een Heimwee-diner. In deze Tryaterweek zijn er in Theater Bellevue tekstboekjes te koop met de theaterteksten van Thúsfront, In moaie jûn, Brekber, Grûn, De Wouden en Rooftop Memories.

Lees ook:Amsterdams Kleinkunst Festival 2012
Lees ook:Amsterdam Kleinkunst Festival 2011
Lees ook:Circus Treurdier in Theater Bellevue: Het Eeuwige Nachtcafé – Kerst met Kaak XL!
Lees ook:Festival ‘Poppen in Beweging’ in Amsterdam
Lees ook:KWF Kankerbestrijding verwelkomt Toneelgroep Amsterdam als nieuwe ambassadeur

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>