De Nationale Opera viert 50e verjaardag

IMG_20160505_142426Vrijdag 6 november viert De Nationale Opera haar vijftigste verjaardag met een Gala-avond in het Amsterdamse Muziektheater, in aanwezigheid van prinses Beatrix. De avond is via een livestream op internet thuis te bekijken (klik hier). Er worden werken uitgevoerd van componisten als Wagner, Verdi, Puccini en Mozart. Er treden gastsolisten uit binnen- en buitenland op, het veelgeprezen Koor van de Nationale Opera, begeleid door het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest. Het gala draait om de vijf kernwaarden die DNO heeft gemaakt tot wat het na vijftig jaar is: ‘muzikale kwaliteit, wereldpremières, Nederlands repertoire, vernieuwende regies en visuele aantrekkingskracht’.

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Nederlandse Opera opgericht, een vast gezelschap met een repertoire-programma dat door het land toerde. In 1964 veranderde het in de Nederlandse Operastichting, een gezelschap met voor iedere productie andere solisten en een ander artistiek team. In 1986 verhuisde het gezelschap samen met Het Nationale Ballet van de Stadsschouwburg naar het Muziektheater, als De Nederlandse Opera (DNO), sinds 2014 De Nationale Opera.

In 1988 werd Pierre Audi (1957) artistiek directeur van het gezelschap, sinds 2013 is hij directeur van De Nationale Opera. Het heeft een eigen koor van circa zestig leden, eigen ateliers voor decors, kostuums, pruiken en rekwisieten en produceert per jaar gemiddeld elf producties, meestal in het Muziektheater, maar ook in Carré, de Stadsschouwburg, de Westergasfabriek en Muziekgebouw aan ‘t IJ. Veel voorstellingen zijn in de regel uitverkocht. Wekelijks zijn er gratis lunchconcerten op dinsdagmiddag. De Nationale Opera treedt regelmatig op in buitenlandse operahuizen en op grote buitenlandse festivals.

Lees ook:Amsterdam: Opera Foreward Festival – tot en met 31 maart
Lees ook:Operapremière ‘Castor en Pollux´
Lees ook:Holland Festival biedt gratis Opera in het Park
Lees ook:Nationale Opera verkozen tot ‘Opera Company of the year 2016′
Lees ook:Operapremière Tristan und Isolde van Wagner in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>