Architectuurtoer: Cuypers en de Amsterdamse School

IMG_20160511_191632Elke tweede zondag van de maand organiseert Stichting Open The Doors in samenwerking met Stadsherstel Amsterdam een bijzondere stadswandeling langs verborgen plekken van Amsterdam. Leidraad is de architectuur van Pierre Cuypers en de reactie van De Amsterdamse School op zijn werk. Pierre Cuypers (1827-1921) is de architect van het Rijksmuseum (1885) en het Centraal Station van Amsterdam (1889). In feite blies hij in de negentiende eeuw de architectuur in Nederland nieuw leven in met zijn neogotische bouwwerken. Niet iedereen was enthousiast over de bouwstijl van hem. Een aantal van zijn leerlingen vormden de Amsterdamse School als een reactie op de stijl van Cuypers (bron: persbericht).

Tijdens een unieke rondleiding van ca. 2,5 uur uur langs de mooiste en opvallendste gebouwen van Pierre Cuypers en de Amsterdamse school in hartje Amsterdam, wordt antwoord gegeven op vragen als:

  • Wat was zo kenmerkend aan de architectuur van Cuypers?
  • Op welke verrassende plekken is het werk van Cuypers nog meer te zien?
  • Waarom zette de Amsterdamse school zich zo af tegen Cuypers en ook Berlage?
  • Hoe kon De Amsterdamse School in korte tijd zoveel gebouwen neerzetten?

Route: Amsterdam CS – Scheepvaarthuis -Zeedijk – Dam – Beurs van Berlage – Posthoornkerk. In Posthoornkerk wordt de groep gesplitst om een uitleg te geven boven de gewelven van de Posthoornkerk. Data: 11 oktober, 8 november en 13 december, 11.00 tot 14.00 uur. Verzamelen om 10.50 uur voor het Amsterdam Centraal Station bij Stationsplein 10. Kosten: € 19,50 p.p. (incl. koffie of thee). Deelname vanaf 15 jaar, op eigen risico, niet geschikt voor mindervaliden. Aanmelden:  [email protected] o.v.v. van uw naam, aantal deelnemers en dag.

Stichting Open The Doors heeft als doel deuren te openen die normaal gesproken gesloten blijven voor het publiek. De stichting organiseert bijvoorbeeld de jaarlijkse Open Toren Dag in Amsterdam i.s.m. onder meer Stadsherstel Amsterdam, dat monumenten en beeldbepalende panden redt door ze zorgvuldig te restaureren, een passende bestemming te geven en te verhuren.


Lees ook:Architectuurtour Amsterdam: Cuypers en de Amsterdamse School
Lees ook:Zondag 8 november 2015 Architectuurtour Cuypers en De Amsterdamse School
Lees ook:Amsterdam Centraal Station wordt opgepimpt
Lees ook:Rotterdam dooft de paarse lichten
Lees ook:Dag van de Architectuur 2009

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>