Rotterdam dooft de paarse lichten

Met oud en nieuw gaan in Rotterdam de paarse lichten uit, die een jaar lang veel markante gebouwen beschenen. Gebouwen die smoel aan de stad gaven en daardoor belangrijk waren voor de architectuur van de laatste honderd jaar in de havenstad. Het hele jaar stond in het teken van de manifestatie Rotterdam 2007 City of Architecture. Om 0.00 uur doven de paarse lichten en begint er een groot vuurwerk bij de Erasmusbrug.


De organisatie had de kleur paars gekozen, omdat deze kleur in de openbare ruimte het meest opvalt. Tal van bouwwerken, van het Witte Huis – de eerste hoogbouw in Rotterdam van ver voor de oorlog – tot de Erasmusbrug, zijn tot en met 31 december paars verlicht. In Rotterdam vonden een jaar lang evenementen, tentoonstellingen en rondleidingen plaats.

Eén van de speciale projecten was de Brandgrens: een cirkel van licht, die aangaf tot waar de binnenstad volledig in de as werd gelegd door het bombardement van de Duitsers op 10 mei 1940. Daarnaast trok de eerste editie van het Wolkenkrabberweekend veel bekijks, waarbij het publiek flats van binnen kon bekijken, net als een stadswandeling langs 40 gebouwen. 


Ook vond de derde editie van de Internationale Architecture Biënnale Rotterdam plaats, met onder andere de druk bezochte tentoonstelling van architect Le Corbusier in het Nederlands Architectuur Instituut. Le Corbusier was de grondlegger van het ‘Nieuwe Bouwen’. Inmiddels heeft hij plaatsgemaakt voor een expositie over de Nederlandse 19eeeuwse architect Pierre Cuypers. 

Het themajaar was voor Rotterdam een groot succes en trok veel meer bezoekers dan verwacht. In de eerste drie kwartalen waren er ruim 15% meer hotelovernachtingen ten opzichte van 2006. Eerder verwachtte de stad pas in 2010 een miljoen overnachtingen te halen, maar die mijlpaal werd zondag 16 december al bereikt.   

Lees ook:Rem Koolhaas krijgt Gouden Leeuw
Lees ook:Koolhaas ontwerpt grootste hotel Benelux naast Rai Amsterdam
Lees ook:AFFR 2017: Architectuur Film Festival Rotterdam
Lees ook:Koolhaas wint Best Tall Building Award
Lees ook:EK Vrouwenvoetbal: Rotterdam kleurt oranje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>