Rem Koolhaas krijgt Gouden Leeuw

Op de Architectuurbiënnale van Venetië heeft de Nederlandse architect Rem Koolhaas de Gouden Leeuw gekregen voor zijn gehele oeuvre. Koolhaas wordt geëerd als een van de grootst levende architecten, die de horizon van de architectuur heef verbreed. ‘Hij maakt gebouwen die mensen samen brengen en hanteert daarbij ambitieuze doelen voor de architectuur’, aldus de jury. De Biënnale van Venetië, van eind augustus tot 21 november, organiseert ook het internationale filmfestival, waarbij ook Gouden Leeuwen worden uitgereikt.

Zie ook: Koolhaas wint Best Tall Building Award.

 

Rem Koolhaas werd in 1944 geboren in Rotterdam, en werkte voor zijn architectuurstudie als journalist en scenarioschrijver. In 1975 richtte hij met onder andere zijn vrouw het Office for Metropolitan Architecture (OMA) op; in 1980 opende OMA een kantoor in Rotterdam. In het begin werd OMA bekend door het winnen van prijsvragen (die uiteindelijk niet werden uitgevoerd), zoals voor de uitbreiding van het Tweede Kamergebouw (1987), Très Grand Bibliotheque (1989) en Bibliotheque de Jussieu (1993), beiden in Parijs. In die tijd realiseerde OMA het Nederlands Danstheater in Den Haag (1987) en de Kunsthal Rotterdam (1992). Internationaal brak Koolhaas door met Grand Palais (1994) in Lille en appartementencomplex Nexus World in Japan (1997). Daarna volgden onder meer het Guggenheim Museum in Las Vegas (2001), de Nederlandse Ambassade in Berlijn (2002) en de Central Chinese Television in Beijing (2009, zie foto). Koolhaas werd niet alleen bekend door zijn ontwerpen, maar ook door zijn rol in het debat over architectuur, met zijn visie op de hedendaagse samenleving, architectuur en stedenbouw.

Lees ook:Koolhaas wint Best Tall Building Award
Lees ook:Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam
Lees ook:Koolhaas ontwerpt grootste hotel Benelux naast Rai Amsterdam
Lees ook:Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam
Lees ook:Rotterdams grand café Loos 25 jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>