Koning bij galapremière Nederlandse Reisopera in Enschede

kaartDonderdag 3 september is koning Willem-Alexander aanwezig bij de galapremière van de Nederlandse Reisopera in het Wilminktheater in Enschede. Tot en met 10 oktober speelt het operagezelschap de opera ‘Madame Butterfly‘ van Puccini. De zestigste verjaardag van de Nederlandse Reisopera is een gala première waard. In 1955 gaf Opera Forum zijn eerste voorstelling in de toen nieuwe Grote Zaal van de Twentse Schouwburg.

Opera Forum ging veel schouwburgen in het land langs, voornamelijk in het noorden en oosten, en bracht in de toptijd in één jaar 160 voorstellingen in 31 plaatsen. Naast de Hoofdstad Operette was Opera Forum inde jaren ’70 het enig reizende opera- en operettegezelschap van Nederland. Door bezuinigingen moest het ballet verdwijnen; daarna volgde kortingen op techniek, grime en ateliers. Uiteindelijk moest het orkest verdwijnen of fuseren: dat leidde in 1983 tot fusie met het Overijssels Philharmonisch Orkest tot Forum Filharmonisch. In 1993 werd Forum opgevolgd door de Nationale Reisopera, dat sinds 2014 de Nederlandse Reisopera heet, opnieuw fors ingekrompen door de cultuurbezuinigingen. Het afgeslankte orkest ging verder als Orkest van het Oosten, tegenwoordig HET Symfonieorkest.

Lees ook:Amsterdam: Opera Foreward Festival – tot en met 31 maart
Lees ook:Operapremière Un Ballo in Maschera van Verdi in Amsterdam
Lees ook:Holland Festival biedt gratis Opera in het Park
Lees ook:Operapremière Tristan und Isolde van Wagner in Amsterdam
Lees ook:Opera op de Parade in Den Bosch

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>