Ook buitenlanders, waaronder veel Japanners, weten ‘t Veluws Zandsculpturenestijn te vinden!

Gelderland-PositionBij de Beeldentuin in Garderen vindt tot en met 31 oktober ’t Veluws Zandsculpturenfestijn plaats, dit jaar met het thema ‘Grootmoederstijd’. Niet alleen bezoekers uit eigen land komen naar dit grootste zandsculpturenevenement in Nederland, ook steeds meer buitenlanders, waaronder veel Japanners. Reden hiervoor is waarschijnlijk dat ’t Veluws Zandsculpturenfestijn dit jaar ook inspeelt op 125 jaar Van Gogh. Want er nagedachtenis aan Van Gogh hebben de kunstenaars onder andere het schilderij ‘de Aardappeleters’ groots uit zand en volledig in 3D gemaakt (bron: persbericht).

Vincent van Gogh is overleed 125 jaar geleden. De schilder inspireert na zijn dood nog steeds vele kunstenaars, ook de ‘carvers’ van ’t Veluws Zandsculpurenfestijn. Naast ‘de Aardappeleters’ hebben ze tien bekende werken van Van Gogh in 2D nagemaakt en is hijzelf in hoogsteigen persoon als zandsculptuur aanwezig. Het thema Grootmoederstijd is een feest der herkenning. Verschillende gebeurtenissen in de sport en ontwikkelingen in de techniek worden uitgebeeld in het zand. En wat te denken van de bevrijding met rijen mensen die de geallieerden toejuichen, de tijd van Ot en Sien en de periode dat de gulden nog een wettig betaalmiddel was. Ook bekende Nederlanders van weleer kom je er tegen, en de eerste mens op de maan.

Was je vroeger fan van de Beatles of juist de Rolling Stones. Reed je op een Puch of een Zundapp? Danste je in de jaren 60 ook de twist? Een bezoek aan ’t Veluws Zandsculpturenfestijn zet je zeker aan het denken. Ook aan het Koningshuis wordt volop aandacht besteed. ’t Veluws Zandsculpturenfestijn heeft een expositieruimte met circa 50 schilderijen (niet van zand!) uit de tijd van Ot en Sien én het Koningshuis uit het atelier van Jacob Tuijn. In dezelfde ruimte staan ook verschillende zandbeelden van de toenmalige Koninginnen. Omdat de Nachtwacht op ware grootte (4,37 bij 3,63 meter) afgelopen jaar zo’n succes was, blijft deze hangen in de expositieruimte. Vijf jaar deed kunstschilder Jacob Tuijn uit Emmen erover om dit meesterwerk van Rembrandt van Rijn, tot in detail na te schilderen.

Denk je dat je alles hebt gezien, dan leidt het wandelpad je naar een andere (overdekte) ruimte met 40 zandsculpturen die als kinderboeken zijn uitgebeeld in zand. Boeken die we lazen toen we zelf klein waren en boeken die we nu nog voorlezen en gelezen worden, zoals Jip en Janneke, Pietje Bell, Swiebertje, Pinkeltje, Woezel en Pip. Weet jij alle namen van de kinderboeken? Lever het prijzenformulier in en maak kans op mooie prijzen. Houd je van bloemen, dan kun je bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn je hart ophalen. Twee weken voordat ’t Veluws Zandsculpturenfestijn openging, toverde Rob Verlinden het park om in een kleurige bloemenzee, zodat alle zandsculpturen nog beter tot z’n recht komen. Ook de grote vijverpartij met waterval trekt veel bekijks. Leuk is ook dat je tijdens je bezoek aan ’t Veluws Zandsculpturenfestijn de kunstwerken ook van bovenaf kunt zien vanuit de monorail (leuk voor jong en oud).

Naast het bekijken van de zandsculpturen (dit neemt echt wel een middag in beslag) is het ook mogelijk om op één van de terrassen een hapje en drankje te nuttigen, zijn er (woon)winkels en kun je buiten in de Beeldentuin (3000 m²) op je gemak tuinideeën opdoen en de mooiste tuindecoraties en beelden bekijken. ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is maandag tot en met vrijdag geopend van 10.00 tot 17.30 uur, zaterdag tot 17.00 uur (zondag is het gesloten). De toegangsprijzen bedragen: 0 t/m 5 jaar: gratis, 6 t/m 12 jaar: € 4,50, - 13 jaar en ouder: € 9,50; gratis parkeren en het gehele park is rolstoelvriendelijk.

Lees ook:Zandvoort: EK Zandsculpturen 2015
Lees ook:Veluws Zandsculpturenfestijn 2012
Lees ook:Bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ontdek je Nederland in één dag
Lees ook:Zandsculpturen op de Veluwe in Garderen
Lees ook:t Veluws Zandsculpturenfestijn in Garderen: tot en met 29 oktober

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>