Panorama Mesdag heropent met ‘Mesdags uit de familie’: nooit eerder vertoonde familiestukken

IMG_20161012_165821Panorama Mesdag in Den Haag wordt zaterdag 28 maart na een grondige renovatie officieel heropend. Van zondag 29 maart tot en met 4 oktober presenteert Panorama mesdag nooit eerder getoonde familiestukken: werk van Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten afkomstig uit de privécollecties van nazaten van het echtpaar. Deze werken uit internationale privé-verzamelingen zijn normaliter niet zichtbaar voor het publiek. Met deze tentoonstelling geeft Panorama Mesdag niet alleen extra glans aan de officiële heropening van het museum, maar geeft het ook op een waardige manier invulling aan het Mesdagjaar.

Mesdag en zijn vrouw waren echte familiemensen en legden menig bijzonder familiemoment vast, dat vanwege het persoonlijke karakter nooit de kunstmarkt bereikte. Deze huiselijke sfeer spreekt bijvoorbeeld uit Sientjes levensgrote verbeelding van haar zwarte Newfoundlander Nero en het portret van Mesdags vader Klaas. Bijna 150 jaar na het overlijden van deze Groningse bankier hangt het werk vandaag de dag in de woonkamer van een afstammeling. Het schilderij toont Klaas Mesdag, op ongeveer 80-jarige leeftijd, met zijn hand rustend op de kop van een hond. Dit schilderij kennen wij alleen van een foto uit 1915 waarop te zien is dat dit portret een belangrijke plaats innam in Mesdags atelier.

Een groot aantal van de werken uit familiebezit werd oorspronkelijk in 1916 door voorouders verkregen op een verkoop van de inboedel van Mesdags woonhuis en volgde een eigen weg door de wereld, overgedragen van generatie op generatie. Panorama Mesdag is dan ook bijzonder trots dat het deze belangrijke werken bij elkaar heeft weten te brengen voor deze unieke tijdelijke tentoonstelling. Denk hierbij aan topstukken als de imposante aquarel Herinneringen aan Isle of Wight en Avondschemering.

Lees ook:Museum Mesdag heropend als De Mesdag Collectie
Lees ook:‘HedenHaags, ik zie ik zie wat hij niet ziet’ – De Mesdag Collectie Den Haag
Lees ook:Tentoonstelling ‘Panorama Continuüm’ in Panorama Mesdag Den Haag
Lees ook:Uniek portret Wilhelmina gevonden en te zien in Teylers Museum Haarlem
Lees ook:Dubbeltentoonstelling ‘De Aquarel’ in De Mesdag Collectie Den Haag en Teylers Museum Haarlem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>