Amsterdam Fashion Week 2015: misschien de laatste?

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Vrijdag 16 tot en met maandag 26 januari vindt de 22e editie plaats van de Mercedes Benz FashionWeek Amsterdam (2016: klik hier). Met de vier hoofdprogramma’s Catwalk, Downtown, Fashion LAB en Business, biedt het halfjaarlijkse mode-evenement hét podium waarop jonge, creatieve en opkomende Nederlandse ontwerpers en merken zich presenteren aan de internationale modewereld en het grote publiek. Helaas hebben zich donkere wolken boven de modeweek samengepakt.

De gemeente wil niet bijspringen en buitenlandse shows kapen Nederlands talent weg door met een zak subsidie te rammelen. Dat zegt organisator Bart Maussen. Volgens hem krijgen modeweken in Londen, Parijs en Milaan miljoenen aan gemeentelijke subsidies. Hij overweegt de modeweek naar een andere stad te verplaatsen of ermee te stoppen: ‘Als er niet meer steun van de gemeente komt, is het einde oefening voor dit evenement in Amsterdam.’ De modeweek eert de vrijdag overleden Nederlandse couturier Frans Molenaar. Hoe dat eruit komt te zien, is nog niet bekend.

Van 22 tot en met 26 januari showen gevestigde namen, opkomende designers en labels hun collecties aan internationale modeprofessionals tijdens de modeshows in de Gashouder van de Westergasfabriek. Daarnaast kunnen modeliefhebbers zelf ook bij een aantal shows aanwezig zijn. Bovendien wordt het modepubliek 10 dagen lang bediend met 10 publieksevenementen op 10 culturele locaties in Amsterdam. Dit ‘Downtown’ programma begint op 16 januari. Doel is mode dichter bij het grote publiek te brengen, onder het motto ‘from catwalk to sidewalk‘, in samenwerking met culturele instellingen. Zo is er ‘Fashion Meets Dutch Opera’, ‘Fashion Films’, Fashion & Van Gogh’, ‘Fashion & Ballet’ en ‘Local Goods Market’. Fashion LAB is de kweekvijver van de modeweek: hier krijgt de volgende generatie jonge ontwerpers de kans zich te laten zien.

Lees ook:Mercedes Benz FashionWeek Amsterdam
Lees ook:Amsterdam Fashion Week juli 2012
Lees ook:Amsterdam Fashion Week
Lees ook:Amsterdam International Fashion Week en Downtown 2011
Lees ook:Amsterdam Fashion Weekend januari 2013

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>