Egypte redt collectie Tropeninstituut

Egypte wil vrijwel de complete collectie van de bibliotheek van het Tropeninstituut overnemen. De beroemde Bibliotheca Alexandrina in Alexandrië redt daarmee zeven kilometer boeken en documenten van de papiercontainer. De bibliotheek van het Koninklijk Nederlands Instituut voor de Tropen (KIT) wordt grotendeels opgeheven omdat het Rijk de subsidie aan het KIT stopt. Het instituut kan alleen rendabele onderdelen behouden en daar valt de bieb niet onder. Het meest historische deel van de collectie gaat naar de Leidse Universiteit en onderdelen gaan naar onder meer het Vredespaleis, het Rijksmuseum en het Maritiem Museum Rotterdam.

De rest van de in 270 jaar tijd opgebouwde verzameling – honderdduizenden boeken en documenten – dreigde verloren te gaan. Directeur Hans van Harteveld stuurde en noodkreet naar zijn contacten in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en kreeg antwoord van zijn Egyptische collega, directeur Ismail Serageldin van de Bibliotheca Alexandrina, In een e-mail schreef hij: ‘Ik kan de gedachte niet verdragen dat materiaal als dit eindigt in de papierversnipperaar’. Hij vindt de collectie waardevol, omdat deze alles op het gebied van ontwikkelingssamenwerking omvat. Hij wil 400.000 boeken overnemen en 20.000 tijdschriften en de kosten voor inpakken en verscheping betalen. De Egyptische bibliotheek herrees tien jaar geleden in een nieuw gebouw, vlakbij de plek waar deze in de oudheid moet hebben gestaan. Er is ruimte voor acht miljoen boeken, maar er is nog volop ruimte. Van Harteveld: ‘Alexandrië is de bakermat van de boekenbeschaving. Zij zien het als een eer de collectie te mogen huisvesten.’ Alleen voor boeken en documenten in het Nederlands is geen belangstelling; dat is drie procent van de collectie, waarmee de Tropenbibliotheek blijft zitten.

Lees ook:Bieb Lelystad verkoopt haar boeken
Lees ook:Het Scheepvaartmuseum verruimt de openingstijden van de bibliotheek
Lees ook:Theatermuseum in Stopera Amsterdam
Lees ook:Jaarlijkse Benno Premsela Architectuur Lezing in Amsterdam
Lees ook:Museum Diorama Nunspeet afgebrand

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>