Jeugdtheater Krakeling 35 jaar

Jeugdtheater Krakeling in Amsterdam bestaat 35 jaar en viert dat zaterdag 30 maart 2013 met een feestdag: dan opent het theater aan de Marnixstraat haar deuren voor kinderen, (groot) ouders, nieuwsgierigen en alle volwassenen die het pand nog gekend hebben als turnzaal. Jeugdtheater Krakeling is in 1978 opgericht door Hans Snoek (1910-2001). Tot de jaren ’70 was er amper aandacht voor het Nederlandse Jeugdtheater. Dankzij de tomeloze energie van Snoek (die de stad na haar dood een fontein schonk voor Américain aan het het Leidseplein) kwam daar verandering in. Zij deed meer voor kinderen: kort na de Tweede Wereldoorlog richtte zij het Scapino Ballet op, een professionele balletgroep die kindervoorstellingen uitvoerde. 

In 1978 kreeg ze haar huis in de voormalig Turnhallen aan de Marnixstraat. Sinds 1883 werd het gebouw gebruikt door twee turnverenigingen, waaronder Olympia. De naam ‘Krakeling’ heeft te maken met de nabijgelegen Koekjesbrug. De grote gymzaal werd verbouwd tot theaterzaal, een hal tot foyer en ede fietsenstalling tot kassa. Om 11.00 uur is er een brunch en om 12.30 uur begint het feestelijke programma, met een Dj, rondleidingen en kinderspeurtochten. De 150-jarige turnvereniging Olympia is terug in het gebouw met turntoestellen in de foyer, zoals eren bok, een evenwichtsbalk en een trampoline. Kinderen mogen aan de lag onder leiding van professionele turners. In de theaterzaal zijn trampolineshows en leren kinderen een dans. De toegang is gratis.

 

Lees ook:UITmarkt 2013 in Amsterdam
Lees ook:Pop Arts Festival 2017 in Amsterdam
Lees ook:Hofpleintheater Rotterdam officieel geopend na complete verbouwing
Lees ook:UITmarkt 2012 Amsterdam
Lees ook:NEMO Amsterdam 90 jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>