Eibertjesdag 2012 in Nunspeet

Iedere vrijdag na Hemelvaart is het Eibertjesdag in Nunspeet: een jaarlijks terugkerende braderie met folkloristische kostuums, dansen en oude ambachten. Vrijdag 18 mei 2012 komen voor de 20e keer honderden mensen in klederdracht naar Nunspeet op de Noord-Veluwe (2013: klik hier): dit jaar komen er 26 groepen, waaronder 5 dansgroepen. Ze komen in hun mooiste kleding naar Eibertjesdag: zo zijn er fraaie Zeeuwse mutsen met gouden sieraden te zien, kleurrijke Urker kraplappen, Groninger oorijzers en Veluwse klootjespetten met zwarte bolletjes. Iedere groep heeft 10 minuten de tijd om bijzonderheden te vertellen. Naast Nederlandse klederdrachten is er ook fraaie kleding te bewonderen die medelanders dragen.

 

Aan het begin van de dag komen de groepen in optocht Nunspeet binnen en maken een rondgang door het dorp. Folkloristische dansgroepen verzorgen optredens op de hoek Dorpsstraat/Stationslaan. Het programma begint om 10.00 uur op de Wheme. Op de Markt zijn tot 16.30 uur klederdrachtshows en dansoptredens. De hele dag staat de braderie met ruim 200 kramen in het dorp. Standwerkers strijden voor de titel voor 2012. Op het Marktplein zijn zo’n 15 oude ambachten te zien, op de Laan/Eperweg staat 15 oude tractoren opgesteld en op de Stationslaan zijn schapen en een scheerder en demonstraties met een schaapshond. De oorsprong van deze jaarmarkt ligt bij ‘Eibertje’: zij leefde rond 1850 in Vierhouten en liep elke week naar Nunspeet om daar eieren te verkopen. Het zogenaamde ‘Eibertjespad’ tussen Vierhouten en Nunspeet bestaat nog altijd.

Lees ook:Eibertjesdag Nunspeet
Lees ook:Eibertjesdag 2013 in Nunspeet
Lees ook:Eibertjesdag 2015 in Nunspeet
Lees ook:Vrijdag 6 mei: 24e Eibertjesdag in Nunspeet
Lees ook:Eibertjesdag 2014 in Nunspeet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>