Eibertjesdag Nunspeet

Iedere vrijdag na Hemelvaart is het Eibertjesdag in Nunspeet op de Noord Veluwe: een jaarlijks terugkerende braderie met folkloristische kostuum, dansen en oude ambachten (2013: klik hier). Zeeuwse mutsen met gouden sieraden, Urker kraplappen, Groninger oorijzers en Veluwse klootjespetten met zwarte bolletjes: het is allemaal te zien op vrijdag 22 mei 2009. Zo’n 30 streekdracht groepen, in totaal 300 personen, komen naar Nunspeet. Om 10.00 uur begint een optocht van alle folkloristische groepen vanaf De Wheme naar het Marktplein.

Op het Marktplein voor het gemeentehuis geeft iedere groep een show en vertelt over de functie en geschiedenis van hun klederdracht. Op andere locaties laten folkloristische dansgroepen oud-Hollandse dansen zien, zoals de polka en de valeta. Tot 21.00 uur is er braderie in de binnenstad, met demonstraties van oude ambachten op het Marktplein, een middeleeuws dorp op de Brinkersweg, schapen op De Laan en een standwerkerconcours. De winkels zijn open tot 21.00 uur en tot die tijd zijn er op het Marktplein optredens van het Nunspeter koor en volksdansen. De oorsprong van deze jaarmarkt ligt bij ‘Eibertje’: zij leefde rond 1850 in Vierhouten en liep elke week naar Nunspeet om daar eieren te verkopen. Het zogenaamde ‘Eibertjespad’ tussen Vierhouten en Nunspeet bestaat nog altijd.

Lees ook:Eibertjesdag 2015 in Nunspeet
Lees ook:Eibertjesdag 2013 in Nunspeet
Lees ook:Vrijdag 6 mei: 24e Eibertjesdag in Nunspeet
Lees ook:Eibertjesdag 2012 in Nunspeet
Lees ook:Eibertjesdag 2014 in Nunspeet

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Eibertjesdag Nunspeet

  1. Pingback: Eropuit op Hemelvaartsdag | Eropuit

  2. m.michaelsson

    Goedemiddag,
    Wij zijn importeurs van spaanse delicatessen.
    Kunnen wij een kraam huren op de Eibertjesmarkt voor verkoop van spaanse delicatessen en tapas?
    Dank u voor uw reactie.
    Marjan Michaelsson

      /   Reply  / 
  3. Erik Feenstra Auteur

    Ik denk dat u contact moet opnemen met de organisatoren van deze markt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>