Marten Toonder Jaar begint met musical Tom Poes

IMG_20160605_150129Honderd jaar geleden werd Marten Toonder (1912-2005) geboren, de geestelijk vader van Olie B. Bommel en Tom Poes en de grootste striptekenaar die Nederland ooit voortbracht. Daarom is 2012 uitgeroepen tot Marten Toonder jaar. De aftrap was zaterdag 21 januari 2012 met de première van een nieuwe musical van Opus One. Koningin Beatrix woonde de première bij van ‘Tom Poes en de Nieuwe IJstijd’ in het Oude Luxor Theater in Rotterdam, de geboortestad van Toonder (klik hier voor een videofragment). De musical is gebaseerd op het gelijknamige verhaal dat Toonder in 1947 schreef.

In dit verhaal zegt Bommel voor het eerst ‘Als je begrijpt wat je bedoelt’. Het is één van de vele gevleugelde uitspraak die hun plek in de Nederlandse taal kregen. Andere voorbeelden zijn ‘een eenvoudige docht voedzame maaltijd’, ‘Tom Poes, verzin een list’ en woorden als kommer en kwel, minkukel, zielenknijper en onderknuppel. Naast de musical (die tot eind mei door het land toert; speellijst: klik hier) zijn er onder andere exposities in het Nederlandse Stripmuseum in Groningen en het Letterkundig Museum in Den Haag. Ook verschijnen er een aantal boeken rond het leven en werk van Toonder.

Lees ook:Stripfestival Breda 2011
Lees ook:Stripdagen Gorinchem 2012
Lees ook:Liesbeth List nog eenmaal Edith Piaf
Lees ook:Prinses Laurentien bij première ‘Nijntje de film’
Lees ook:Musical ‘Soldaat van Oranje’ opnieuw verlengd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>