De meest bespottelijke prenten over Napoleon

Van 18 oktober 2011 tot en met 15 januari 2012 verzorgt de Atlas Van Stolk in het Schielandshuis in Rotterdam een bijzondere tentoonstelling, met als titel de meest bespottelijke prenten over Napoleon zien: ‘Napoleon on the spot’. Hij bezocht 200 jaar geleden Nederland en overnachtte in het Schielandshuis. Bekend als heerser van het Franse keizerrijk, maar ook bespot om zijn verliezen en zijn constante strijd om Engeland te veroveren. Het zijn dan ook vaak Engelse tekenaars zoals Gillray, Rowlandson en Cruikshank die hem op de hak nemen (bron: persbericht).

 

In oktober 1811 maakte Napoleon een korte stop in Rotterdam en was te gast in het Schielandshuis. Tegenwoordig zit Atlas Van Stolk er: een verzameling prenten, kaarten en tekeningen van de Nederlandse geschiedenis: een mooie aanleiding om aandacht te schenken aan Napoleon. Twee keer per jaar wordt door middel van een tentoonstelling een deel van de collectie getoond. De Atlas Van Stolk laat ook de wapenbrief zien waarmee Napoleon Rotterdam een nieuw stadswapen gaf, en de stadssleutels die hij bij zijn bezoek aan Rotterdam ontving.

 

De Britten vreesden dat Napoleon het Kanaal zal oversteken en tekenden deze angst ‘van zich af’ in karikaturen. Napoleon reisde in 1811 naar Holland om te kijken hoe het was gesteld met de verdediging van de kust en of van hieruit een invasie van Engeland mogelijk was. Napoleon verplichtte de Hollanders een vloot tegen Engeland uit te rusten. De spotprent ‘Dutch embarkation‘ uit 1803 geeft commentaar op de overvaart met tachtig bemanningsleden: Napoleon staat aan het water en commandeert een norse Hollander in de boot, die de hele expeditie vervloekt en vindt dat ze net zo goed hadden kunnen inschepen in een notendop. Zij moesten het moderne Carthago vernietigen, zoals Napoleon Engeland noemde. Het succes van de expeditie oogt op zijn minst twijfelachtig.

 

Napoleon werd na zijn eerste grote nederlaag naar Elba verbannen:  onderwerp van een spotprent van George Cruikshank. Iedereen wist dat Napoleon problemen met de stoelgang had, wat genadeloos karikaturisten genadeloos uitbuitten door van zijn troon een kakstoel te maken, met een purgeermiddel om de darmen te zuiveren binnen handbereik. Napoleon de kijkt verwilderd en heeft jeuk. De manier waarop hij zich krabt, herinnert aan Napoleons typische houding waarbij hij een hand op de borst houdt. Alle waardigheid is hier echter verdwenen.

Lees ook:Meesterontwerpers in museum Valkhof Nijmegen
Lees ook:Koningin opent expositie Calvijn in Dordrecht
Lees ook:Boijmans Rotterdam: ‘Virtuositeit en verbeeldingskracht: Rembrandt-etsen uit eigen collectie’
Lees ook:Studentencafé De Schutter in Amsterdam sluit na 41 jaar
Lees ook:Salomo’s verdwenen tempel in Bijbels Museum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>