Franz Liszt Pianoconcours 2011

Op dit moment vindt de 9e editie plaats van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours, dat iedere drie jaar in het Utrechtse Vredenburg wordt gehouden (2014: klik hier). Het is één van de bekendste en meest pretentieuze muziekconcoursen ter wereld en staat bekend om zijn professionele ondersteuning van jonge musici (ondergebracht bij gastgezinnen). Het concours is geheel gewijd aan de pianomuziek van Franz Liszt en staat open voor pianisten tussen 17 en 29 jaar. Jammer dat de publieke omroepen er zo weinig aandacht aan besteden. Ter vergelijking: de Belgische tv ruimt ieder jaar juni een week lang iedere avond minstens een uur tijd in voor de halve finales van het jaarlijkse Elisabeth Concours in Brussel (afwisselend piano, viool of zang) en een hele avond voor de finale: een happening voor lekkerbekken. Wij moeten het doen met wat verslagjes in ‘Podium’ op zondagmiddag en maandagnacht. Paul de Leeuw besteedde er aandacht aan in zijn madiwodovr-show, maar op een manier die piano –en kunstliefhebbers tegen de haren instreek.

Hij liet Filemon met Dikke Dennis verslag van het concours doen: een dikbuikige rockzanger met ontblote bast vol tatoeages. Succes verzekerd, zo’n halfnaakte rocker tussen nietsvermoedende gasten, maar het concours verdient beter. Wellicht is het lachen geblazen om zo’n dikbuik tussen in het pak gehesen gasten te laten rondstruinen, maar het is natuurlijk niet meer dan carnavaleske lol, goedkoop vertier, smakeloos amusement om de kunstwereld op zo’n manier te kakken te zetten. Jan-met-de-pet versus de elite: waar hebben we dat vaker gehoord? Het is op zijn zachtst gezegd niet fair tegenover de jonge pianisten die hun hele jeugd achter de piano zaten en hier met toewijding en passie om de eer strijden. Dat  doen de Belgen een stuk beschaafder bij hun Elisabeth Concours, met iedere avond een panel met kenners en steevast Koningin Fabiola als toehoorder.

Tot en met 5 april 2011 staan de halve finales op het programma in Vredenburg. Daaruit worden drie finalisten gekozen. Op donderdag 7 april geven de zes afgevallen pianisten een recital in het Spoorwegmuseum: ‘Liszt Express’. Een dag later strijden de drie overgeblevenen in de Finale Solo en zaterdag 9 april in de Finale Gala-Avond met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jaap van Zweden. Het Vredenburg in de binnenstad wordt verbouwd en is uitgeweken naar een tijdelijke concertzaal in Leidsche Rijn.

Lees ook:Internationaal Franz Liszt Pianoconcours van start
Lees ook:Internationaal Frans Liszt Piano Concours in Utrecht
Lees ook:Dutch Harp Festival 2012
Lees ook:De Rotterdamse Piano3daagse 2014
Lees ook:Koningin Elisabethwedstrijd op Belgische tv

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>