Anton Pieck in ‘De Hallen’ Haarlem

Anton Pieck (1895-1987) was de ontwerper van het Sprookjesbos in de Efteling en schepper van nostalgische oud-Hollandse straatjes op kalenders en koekblikken. Zijn werk werd tot voor kort vaak als kitsch beschouwd; zijn laatste grote overzichts- tentoonstelling was in 1973. ‘Belachelijk, het dédain’, zegt museumdirecteur Karel Schampers, ‘Pieck is een cultuurhistorisch icoon en hoort thuis in de Nederlandse canon.’ Hij ruimde in zijn museum De Hallen in Haarlem, normaal home voor avant-gardistische kunst, drie verdiepingen in voor de illustrator.
Zie ook ‘Haarlem Jazzstad‘.

 

Schampers ziet bij Pieck een romantiek die hij ook in de meest actueel schilderkunst ziet. ‘Romantische bewegingen komen op in tijden waarin mensen zich onzeker voelen. Pieck past in zijn ogen prima bij de tijdgeest. De tentoongestelde werken zijn originelen: volgens de samensteller van de tentoonstelling ‘haarfijn geschilderd, nog fijner dan middeleeuwse miniaturen’. De expositie in de Hallen is te zien tot en met 31 augustus.

Lees ook:Anton Pieck Parade en Kerstmarkt in Haarlem
Lees ook:Anton Pieckparade 2011 Haarlem
Lees ook:Anton Pieckparade in Haarlem
Lees ook:Rijksmuseum Twenthe: ‘Gainsborough in his own words’
Lees ook:Stripdagen Haarlem: Wheels & Wallonië

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Anton Pieck in ‘De Hallen’ Haarlem

  1. Pingback: Hoera, de pretparken gaan open | Eropuit

  2. Pingback: Haarlem Jazzstad 2008 | Eropuit

  3. Pingback: Stripdagen Haarlem: Wheels & Wallonië | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>